tisdag 27 oktober 2009

"Den lju(s)nande framtid är vår"

Dagen före jobbkongressen. Mona Sahlin intervjuas av Svd om politikens utmaningar inför framtiden och om kongressens knepiga frågor. En tydlig jobblinje kan man lätt konstatera. Efter de sötebrödsdagar som svenska folket - de flesta- kunnat avnjuta under en mastodont fyrtiotalistgenerations uppväxt och liv är det nu dags att ändra kursen något.

Fler måste jobba mer. Det är färre som ska försörja fler. Tre år till på jobbet är vad som krävs. Förvisso ärliga och säkert helt riktiga besked som dock inte minskar min djupa suck. Inte över Monas slutsatser. Mer för egen del.

Mona kommenterar frågan om jobben. Hon lyfter fram en punkt i förnyelsen som gäller synen på företagare och entreprenörskap. Att det är riktigt ser den som läser förslaget till riktlinjer: här börjat jobbasvnittet med just företagandet, inte med AMS-åtgärderna.

En viktigt markering att jobben i företag som verkar i en ekonomi som växer och som har "glada konsumenter som har råd". Möjligen med tillägget att socialdemokratin klarar att både säga det OCH stå för den gemensamma sektor som både är jobb, som bidrar till en fungerande ekonomi, som höjer människors kompetens och får samhället att fungera.

Stockholmsväljaren som sägs fly partiet vill Sahlin vinna tillbaks genom att bland annat tala om barnen, om bostäder för unga och om kvaliteten i skolan och vården.

Sahlin får också ett gäng av kongressens knepiga frågor för kommentarer. En av de mest bevakade debatterna blir säkert den om vinster i välfärden, även om jag har en känsla av att få ombud kommer att beträda kongressens scen och talarstol för att tala väl för vinster i vården.

Den som på något sätt tänker försvara det som gårdagens Rapportinslag berättade, om vinster på vårdcentralsavknoppningar (Hantverksdoktorn), kommer att få sig en mycket berättigag retorisk avhyvling av ganska många ombudskamrater.

Andra heta frågor sett till SvD:s frågor kommer att vara föräldraförsäkringen, skolan, Ipred, och utanförskapet. Tidningen oroas också över "vänstervridning" i det rödgröna samarbetet. Möjligen har tidningen missat att såväl aktuell politisk debatt som väljarströmmar tyder på att den gröna samarbetsvännens alternativ verkar ha en något starkare dragningskraft än allmän "vänstervridning".

Fler bloggar om intervjun
- Johan Westerholm: "Om Mona Sahlin (S) och en stundande kongress"
- Fler progressiva bloggare på NetRoots.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , ,

1 kommentar:

doublecorona sa...

Och hur ska sossarna SKAPA alla dessa arbeten?
Massinvandring, arbetslösa ungdomar, alla äldre ska arbeta till de trillar av pinn. Hur hade Mååååna tänkt skapa alla dessa arbeten - med den politik de vill föra med skyhöga skatter, massiva bidragssatsningar, klimatskatter, m.m.? Mååååna lever på en annan planet...