tisdag 6 oktober 2009

Jobbfokus med kvaliteten i välfärden och investeringar först

Den socialdemokratiska motionen med starkt fokus på jobben presenteras på DN Debatt. Ett starkare saldo än den sittande regeringen. Vård, skola och omsorg före fortsatta skattesänkningar.

Totalt ger S-alternativet 18 miljarder mer än regeringen varje år i tre år. Tre särskilda miljarder till skola respektive sjukvård. Investeringar i kunskap med nya traineeplatser. En bredare satsning på upprustningar och ombyggnader som också omfattar hyresrätt och bostadsrätt. Förbättrad och modernare föräldraförsäkring.

Gemensam färdriktning i politiken i de rödgrönas budgetar. Precis som den dåvarande borgerliga alliansen ett år före förra valet lägger de rödgröna tre olika dokument, i avvaktan på det gemensamma i april nästa år. Den som läser Expressens artikel om "splittring" ska minnas detta.

Som Peter Eriksson markerade i P1: "Vi avstår från fortsatta skattesänkningar. Det är inte skattehöjningar." De rödgröna behöver inte ett ögonblick skämmas för att återställa en del av de fördelningspolitiskt tokiga saker som borgerligheten har genomfört med lånade pengar. Och där ligger en jätteskillnad. Att i kristider låna till investeringar betalar sig. Att låna för att sänka skatter där de med redan högst inkomst får mest är mer än tokigt.

Läs också (S) kommentar till alliansens budget.

Fler bloggar om detta:
- Johan Westerholm


Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , ,

2 kommentarer:

Anonym sa...

Du menar att totalt vill s låna 17 miljarder mer per år. Det är lätt att göra en skuggbudget när man bara kan lova pengar som inte finns. Rösta på mig...i min skuggbudget avsätter jag 200miljarder extra per månad till arbeten, vård och omsorg ;)

Anonym sa...

De rödgröna lovar 18 miljarder mer än regeringen och det ska betalas genom att höja skatten med drygt 1.700.- / person för de som har en taxerad månadsinkomst på minst 115.000.-, och det är bara en del av vad de rödgröna har lovat.
För att betala för bara detta löfte så skulle S/V/MP få höja skatten med 1.700.- för 10,5 miljoner skattebetalare.
Var finns dessa 10,5 miljoner människor som tjänar mer än 115.000.- / månad?!
Fortfarande, även efter de sänkningar regeringen gjort, har Sverige världens högsta skattetryck.
Problemet i Sverige är inte att vi betalar för lite skatt, problemet är hur de pengarna används.

//Jeppe