torsdag 29 oktober 2009

Alliansen granskar S-kongressen. Men hur?

Mattias Lundbäck spekulerar efter en intervju med Sahlin i att (S) genom att man inte ställer upp på en evig sjukförsäkring skulle vara beredda att skicka ut 32. ooo människor från rätten till ersättning. Vi får se hur besluten blir på kongressen. Men en sak är solklar. Ersättningen kommer oavsett namnet att gå att leva på. Aktivitet i stället för passiva bidrag. Ta tillvara människors vilja till arbete. Det skiljer dramatiskt mot att som alliansen både skicka ut 54.000 från rätten till ersättning från årsskiftet och samtidigt sänka skatterna utan att ha råd till det. Och som samtidigt ger mer till de som redan har mer.

Kent Persson har minst två inlägg. Gode Kent lyckas få rum med ganska många negativa bilder. Kent som annars får beröm för saklighet och en positiv ton. Vad gäller Mona Sahlins förtroende noterar jag att hon idag omvaldes enhälligt, till stående ovationer.

Kent
tycker att S är "nakna" och saknar förslag om jobbpolitiken. Man väljer vad man vill höra. Jag har själv hela dagen hört konkreta jobbförslag som också blivit beslut. Beslut som genomförs vid ett maktskifte. Jag bloggade tidigare om den viktiga omprövning som sker i synen på företagande och entreprenörsskap. Kent saknar förnyelse i övrigt och förutsätter då att "förnyelse" definieras av socialdemokratins politiska motståndare.
Fredriks kortare inlägg kan inte helt frigöras från personkommentarer. Signerat Kjellberg avviker från de som talar om Sahlin som svag med att beskriva hennes tal igår som "fyllt av mycket starka utfall". Talet finns för övrigt här .Och vad gäller jobb och trovärdighet så har, om inte alla, ändå väljarna börjat bli kritiska mot alliansen och positiva till S jobbpolitik. Före kongressen.

Helen Törnqvist tycker att S skriver ner välfärdsföretag med begreppen "komplement" och "alternativ". Nu är det väl så det ser ut i stora delar av Sverige. I den mån de allt färre privata företag som driver skolor och vård alls är intresserade av etableringar utanför de större städerna. Hon menar också att Välfärdsföretagarna förnyar sig, producerar mer och ger bättre välfärd för brukarna" än den kommunalt drivna verksamheten. Det är generaliserande, det är trist ovilja att tala om den egna verksamheten som ännu i Reinfeldts land är den största andelen.

Här
har förvisso också S-debatten behov av skärpning. Energin kan inte till 1000 procent läggas på att prata alternativ och vinster. Vi behöver ha högre ambitioner och kvalitetskrav också för den offentligt drivna verksamheten. Helen skriver också:
"Politiker ska inte bestämma vad vinstpengarna ska användas till"
Man undrar hur centerpartiet egentligen ser på ansvaret för skattepengar. För det är just så det är.

För övrigt ser jag Ankersjö som i korta ordalag dömer ut det mesta utan att en sekund grubbla över den spärr som inom kort kan förpassa det pratmässigt ganska kaxiga centerpartiet
ut ur politikens maktsalar. Och jag ser sen att när Edvin bloggar får han en kommentar av Nicklas Eriksson som påminner om Fredrik Reinfeldts stora uppmaning till väljarna:
"Döm oss efter hur många jobb vi skapar
Må så ske.

Intressant
? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

1 kommentar:

Anonym sa...

Du skriver:
Men en sak är solklar. Ersättningen kommer oavsett namnet att gå att leva på.

I eran (socialdemokraternas) budget står det att de vars tidsbegränsade sjukersättning upphör skall deltagandet i introduktionen på arbetsförmedlingen säkerställas. Introduktionen är det som regeringen nu har skapat och som socialdemokraterna nu gillar.

Under tiden i arbetsmaknadspolitiska program får man aktivitetsstöd. Det har man alltid fått. Du uttalar dig som om du vet att någon ny ersättning än som finns idag skall införas. Var då vänlig att berätta vad det är för något... Skall ni förändra ersättningen för alla som deltar i arbetsmarknadspolitiken?

Det socialdemokraterna vill, har redan regeringen genomfört. Det är bättre med handling än tomma ord.