söndag 11 mars 2012

Ranelid, en tunisisk kvinna och kraften i sociala medier

Det är "dagen efter". Dagen efter Melodifestivalen. Dagen efter en händelse som inte bara engagerar många av oss framför TVn. Det är en stor sak i sociala medier. Långt före sändningstid har Twitter fyllts med kommentarer, förhoppningar och röstuppmaningar. Långt efter slutet recenseras resultatet. Detsamma på Facebook-uppdateringar. Och på Knuff.se finns 459 aktuella blogginlägg enbart om Ranelid. En härlig utveckling av sociala medier som ger oss utbyten, dialog och någon form av digital gemenskap och umgänge. I andra länder har sociala medier samma genomslag. Inte sällan under förhållanden som är mer hårda och tuffa för människor än vad som gäller oss melodifestivaltwittrare. Inte sällan med uppmärksamhet av frågor långt ifrån våra ibland "glamourösa", till det som handlar om liv, överlevnad och grundläggande mänskliga rättigheter.

De sociala medierna är nu etablerade som oerhört viktiga i länder och regioner där de vanliga medierna styrs av makthavare utan uns av demokratiambitioner. På nätet sprids budskap och skickas protestuppmaningar som tar sig förbi censur, säkerhetspoliser och militär. Den arabiska våren med den tunisiska Jasminrevolutionen lärde oss kraften i de sociala medierna också när det gäller att fälla styresmän som vi inte har valt och inte längre önskar ha kvar. I Tunisien tvingades president Zine El Abidine Ben Ali avgå och lämna landet den 14 januari 2011. En av de modiga kvinnor som växte till sociala mediers och den arabiska vårens hjältinnor är Lina Ben Mehnni, med bloggen A Tunisien Girl , och självklart med Twitterkonto och Facebooksida. Jag skrev och uppmärksammade henne den 8 mars, på Internationella Kvinnodagen.

Dagarna efter ser jag att en svensk förlagswebbsida som säljer hennes nya bok har citerat mitt inlägg på en sida med extramaterial till bokpresentation. En sak är solklar: Jag har inget emot att mina inlägg används för att väcka uppmärksamhet för böcker som den Lina har skrivit. Har ännu inte läst den själv men den är beställd. Ett så viktigt samtidsdokumet som berör demokrati och resning hos ett folk mot diktatur är oerhört viktigt att sprida.

Den kraft
som ligger i sociala medier får ett tydligt uttryck och möjligen har vi som lever i frihet och demokrati svårt att riktigt på djupet förstå värdet. Samtidigt har vi, med våra utgångspunkter och förutsättningar, en del att lära och ta till oss för vår egen demokratiutveckling. Melodifestivalprat på social medier i all ära, men det finns också betydligt allvarligare områden där Facebook, Twitter, bloggar och andra sociala medier kan spela en mycket större roll än idag. Om detta har jag skrivit förr och om detta återkommer jag garanterat. Så länge är jag bara glad för att mitt inlägg användes till den här typen av reklam!

Läs mer: Brit Stakston om demokratirörelserna i arabvärlden, Ivana Eklund om boken Tunisian Girl. Bokmania, DN, GP,

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,