lördag 17 mars 2012

Reinfeldt till dig utan jobb: "M är valet för dem som jobbar"

Förra gången moderaterna hade stor evenemang i Örebro, var det drömmar och visioner om framtiden som Reinfeldt varnade för. I år och i gårdagens tal till Sverigemötet gällde varningarna det kommande generationsskiftet i kommuner och landsting. En i högre grad berättigad varning. Annars vekar Reinfeldt ha tagit på allvar att partiet har fallit i förtroende när det gäller jobbpolitiken. Ja, enligt mätningen från Westander PR tidigare i veckan har (S) nu gått om Reinfeldts parti. Därför mycket prat om just jobben. "Jag är fixerad vid jobbet" lär Reinfeldt ha uttryckt det. Moderatledaren agerade "statistikminister", något som inte förvånar ett dyft. Reinfeldt verkade inte ha sett veckans uppgifter från arbetsförmedlingen utan konstaterade att Sverige är på rätt väg.

Samtidigt är det
svårt att hitta någon konkret politik i Reinfeldts tal. Han fortsätter talet om att "sänka trösklar". Där har alliansen tidigare definierat: Trösklar är att om du är sjuk eller arbetslös och får en schysst ersättning, eller i a-kassans fall i alla fall bättre än den är idag, så tvekar människor att välja jobbet. Om man sänker ersättningarna ökar "drivkrafterna för jobb". Den tanken omsätts för de med minst inkomster till lägre ersättningar och för den som har ett jobb till lägre skatt. Ju högre inkomst desto mer pengar, i kronor räknat. Han talade om att drömmen om fler jobb är förklaringen till att man har sänkt arbetsgivaravgifter och sänkt krogmomsen.

Jobbpolitikens
misslyckande är "avslöjad" flera gånger. Och så sent som idag granskar SvDs "Faktakollen" ett uttalande från (S) Magdalena Andersson som får "gult ljus" för påståendet att man "konstaterat att den sänkta arbetsgivaravgiften för alla ungdomar inte har gett några effekter." Det är just ordet "konstatera" som ger den gula färgen. Svaret är enligt  SvD "delvis rätt". De vetenskapliga studierna sägs inte vara klara, men det finns, menar såväl IFAU som Lars Calfors, förväntningar om att de ska redovisa svaga effekter. Tidigare har också Riksrevisionen beskrivit sänkningen 2007 som "ineffektiv". Om Magda får "gult ljus" här så gäller detsamma för den som påstår att det HAR gett effekter. Och, som framgår av texten verkar just det påståendet komma att framstå som ännu mer verklighetsfrånvänt framöver.

Reinfeldt ska
ha "cred" för att han avvisar de förslag om sänkta ungdomslöner som nu får stort utrymme i debatten. "Det är inte en politisk fråga", säger han till SvD och hänvisar till parterna att komma överens om löner. En helt rimlig ordning som ett par mindre allianspartier dock inte förstått. Där är det ganska klart att tankarna kommer att möta mycket kraftigt motstånd. Med C och Fp-förslag skulle alltså en ung nyanställd i kommunen kunna få en lön på 12.000 i månaden i ställe för 16.000 som ingångslön. För handeln har Handels i ett faktablad skrivit följande exempel som är ett av många som berättat att unga redan idag har "ungdomslöner" enligt kollektivavtalen.
En 18-åring hade 2010 en genomsnittlig timlön på 103,07 kronor, medan en 35-åring i genomsnitt hade 130,26 kronor. En 35-åring har därför i genomsnitt 26 procent högre timlön än en 18-åring"
I avslutningen av DNs intervju gör Reinfeldt något som jag aldrig sett en partiledare göra. Han sorterar på en fråga olika väljargrupper och antyder i alla fall att en grupp inte har något att göra i de "nya moderaterna". De som är utan jobb. 
Fråga: Människor som inte har något jobb eller människor som är förhindrade att arbeta, hör de också till de nya Moderaterna? Svar:  – Jag misstror det här med att alla ska rösta på ett parti. Jag vill bara markera att Moderaterna är det naturliga valet för dem som jobbar.
Det lär ha varit yra och en nästan religiös stämning på Sverigemötet, av twitterflödet att döma. "Jag älskar Fredrik Reinfeldt" skrev någon deltagare. Reinfeldt själv framträdde på en scen som var lagom "sossigt" rosaröd. Ordet "Tillsammans" i Sverigemötets logga, såsom direkt stulet från socialdemokratisk retorik.

Det är inte färgerna på scendekoren som avgör jobbfrågan. Det är den praktiska politiken som faktiskt förs. Just nu är regeringen, som DN skriver, inne i en "håltimme". Kampen nu gäller beskrivningen av verkligheten och det gäller att vinna statistikkampen och peka på framgångar. Det ska bekräfta ett tredje återval 2014. Men det förtar inte kraften i den svängning vi ser i väljarnas förtroende. Det förbättrar inte den svaga politiken som i mångt och mycket bygger på mycket osäkra eller direkt overksamma åtgärder som faktiskt inte leder till jobb. Efter Reinfeldts tal har dimmorna på den punkten inte skingrats ett dyft. Tydligheten gäller en punkt: Du som inte jobbar har inget i moderaterna att göra.

Mer:
Ekot om ungdomslöner1, Ekot om ungdomslöner2, DN om en regering på håltimme, SvD om ungdomslönerAB ledarbloggen om hälsoarbete, AB ledare om soppkök,

Fler bloggar
: Peter Högberg, Jämlikhetsanden, Alliansfritt, Göran Johansson, Martin Moberg,

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,