Ytterligare ett lyft syns nu för (S) i väljaropinionen. Partiet går fram 6,3 procentenheter i DN/IPSOS mätning i dag. Moderaterna backar med 2,4 och ligger nu under det "magiska" 30-procentsstrecket. Om man fortfarande ska tala om ett rödgrönt block så leder det med 50,6 mot regeringens 44,1. En del av (S) framgång torde komma från ett vänsterparti som backar men nog lär det också i finnas övergångar direkt mellan S och M. Socialdemokraterna vinner också stöd av såväl LO, TCO som Saco-väljare.
Vid förlusten 2010 hade (S) ett väljarstöd på 34,99 procent. Det är således mer av glädje av att ha lämnat det politiska eländet bakom sig som jag glädjs över utvecklingen. Inte för att valet 2014 på något sätt är avgjort. Man kan också fundera över framgångsfaktorerna. Det är självklart att mer av ordning och reda, stabilitet och tydlighet har gett den S-märkta farkosten lite stadga på färden framåt. Ett antal signaler och några konkreta politiska besked har lämnats av Löfven. Inte minst var partiledarskapets start med Innovationsresa om framtidens jobb något mycket positivt för att signalera att (S) tänker tillväxt och jobb, inte bara "bidrag och åtgärder".
Magdalena Andersson har på några områden gett signaler inom det ekonomisk-politiska området. Skolpolitiken har först drivits aktivt av Micke Damberg men det som efterträdare Bayland presenterade i veckan om utvecklingen av skolpolitiken har ännu inte påverkat opinionen. Det stora testet kommer emellertid i början av maj när partiets budgetmotion presenteras.
I DNs kommentarer påminner man om en viktig trend i förra mätningen. Väljarna verkar förskjuta sin åsikt om bäst ledare att "ingjuta hopp för oss som bor i Sverige”. Trenden rör sig bort från Reinfeldt och till Stefan Löfven. Enskilda frågor är viktiga och skola, jobb, ekonomi och sjukvård är mycket viktiga. Men sammanslaget med andra saker som upplevelse av trovärdighet och ledarskap är det väl just hoppet och tryggheten som den politiska ledaren ska inge. Där kommer också aktuella frågor in som gårdagens avgångne försvarsminister. Reinfeldts regering kan onekligen påverkas negativt av detta, som självklart ännu inte syns i mätningarna.
Dagens mätning ger som andra två viktiga bidrag till politiken: Det ger bekräftelse att det lönt för sosse att jobba på politiskt för en valseger. Det är inte omöjligt och det finns ett växande stöd. Den bekräftar också att allianspartierna har tappat fart. Borgerliga ledarsidor har länge ropat på ny energi och nya idéer men möttes vid förra (m)-stämman i Örebro av partiledarens förbud mot visioner. "Det kan bli dyrt", sa Reinfeldt. DNs mätning bör inte föranleda några sång. och dansföreställningar i segerrus. Fel! Däremot ger det stärkt självförtroende när politiken mejslas fram och när dialogen förs med svenska väljare. Det är gott nog, än så länge.
mer: Ekot, SvD,
Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om politik, opinionen, opinionsläget, val 2014, socialdemokraterna, stefan löfven, fredrik reinfeldt, alliansen