tisdag 27 mars 2012

Jobbpolitiken funkar inte är åter bekräftat

Titt som tätt kommer det rapporter om hur alliansens mantra tillika dess argument för att sänka skatter och försämra sjukförsäkringen inte fungerar. Idag är det DN som beskriver hur den halverade arbetsgivaravgiften från 2009 inte har gett något ras av nya jobb in över nationen. Artikeln inleds med talande ord: "En kostsam och ineffektiv miljardreform som inte har skapat några mätbara jobb". Mest ut av de 51 satsade miljarderna som reformen har kostat har hotell- och restaurangnäringen fått del av, sett som arbetsgivaravgiftshalveringens andel av lönekostnaderna. Samma bransch som från i år och med samma motiv fått del av en momssänkning som kostat 5,4 miljarder. En bransch med lågt betalda anställda som nu också är föremål för nästa borgerliga övertygelse: "Sänkta löner ger fler jobb".

En ung anställd i branschen tjänar i dag 14.000. Med Centerns och Annie Lööfs politik att sänkta löner med 20-25 procent skulle således en ung anställd där få 10.000. Om nu inte den branschen tillhör den lilla bisatsen som partiet använde sig av: "I vissa branscher", där ännu kraftigare lönesänkningar sades vara önskvärt.

Det är möjligen lämpligt att återkoppla till mitt första inlägg för dagen. Om en regering på tomgångskörning, med få om ens några verksamma förslag för fler jobb och mer fart på Sverige. Tack och lov finns det alternativ.

Fler; Högberg, Röda berget,

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,