måndag 12 mars 2012

Jättelyft för S i opinionen - och en finansminister redo

Det är dagen efter Agenda, där socialdemokraternas Magdalena Andersson gjorde debut som ekonomisk-politisk talesperson i "större publika sammanhang". Ett framträdande som förstås inte hunnit påverka väljaropinionens uttryck i mätningar men som sannolikt kommer att göra det. Men redan innan gårdagens Agenda, där Magdas framträdande av många gavs betyget "VG" eller "MVG" visar Yougov i en ny mätning om ett parti på frammarsch. (S) lyfter i dagens mätning hela 7,7 procent till 29,6. Samtidigt backar (m) till 32,1. De rödgröna tar ledningen med 47,3 mot regeringsalliansens 46,6.

"Nu har sossarna
en värdig motståndare till Anders Borg". "Imponerande". "Pedagogisk". "Tydlig". Några etiketter som sattes på twitter under sändningen. Det var ett budskap med fokus på jobbpolitik och ansvar. "Jag kompromissar aldrig om ordning och reda i ekonomin", var ett tydligt budskap. Att utbildning ska vara svaret på hur arbetslösa ska komma i jobb ett annat. Men hon pekade också på vikten i det som Stefan Löfven har gjort i sin partiledarstart: Lyft tillväxt och näringslivsfrågor där också ett samarbete stat, näringsliv och forskning ligger till grund för nya produkter och utveckling av viktiga branscher.

När Magda
pressades på möjliga höjningar av arbetsgivaravgifter svarade hon att den utsmetning som har gjorts av resurser till alla, med jobbargument", har gett svaga effekter i nya jobb. "En väldigt dyr reform" och där resurserna kan användas "smartare". Hennes alternativ är att satsa resurserna på de som är arbetslösa. Samma kommentarer om sänkt krogmoms, regeringens stora "reform" för jobb. Dyrt men få tecken som pekar på fler jobb.

Inga "direkta planer" på att avskaffa RUT, men möjligen en omriktning till barnfamiljer och äldre. En acceptans av att människor idag har rättat in sina liv efter de genomförda skattesänkningarna genom jobbskatteavdraget. "Men jag tror det behövs något mer än skattesänkningar för att få sysselsättning och växande företag."

Så, jobb och utbildning i kombination med ansvar för ekonomi och tillväxt. Sverige med Magdalena Andersson som finansminister lämnar övertron på sänkta skatter som alltings lösning och politiken bygger mer på kunskaper om det som funkar, på utbildning, kompetenshöjning, samarbete och fokus på "ordning och reda". Där ligger också förklaringen till det som möjligen följs upp med en del debatt: Svaret att de sänkta skatter för pensionärerna som 2010 var ett viktigt och dyrt rödgrönt löfte inte ligger först. "I princip är det ju korrekt att pension som är uppskjuten lön också ska beskattas som lön, men det är en dyr reform och det kan komma att dröja." Jobben och utbildningen måste komma först.

Mer om opinionen: SvD,
Fler som bloggar: Mikael Andersson (C), Göran Johansson,

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,