lördag 31 mars 2012

Earth Hour och släckta ljus

Ikväll är det Earth Hour här i vår tidszon. Mellan 20.30 och 21.30 släcks ljus i 147 länder, av miljontals människor runt om i världen, för att delta i klimatmanifestationen. I Sverige har 217 kommuner valt att delta, bland dem Huddinge kommun. En rad kända byggnader och platser kommer att manifestera hur viktigt det är med åtgärder för att komma tillrätta med klimathotet.

Sverige: Stockholms slott, Ericsson Globe, Rådhuset i Östersund, Kalmar slott, Varbergs fästning, Borgholms slott, Gustaf Adolfs torg i Malmö, Stora torget i Karlstad och Avenyn i Göteborg.

Världen: Operahuset i Sydney, Olympiastadion i Peking, Pearl Tower i Shanghai, Royal Palace, Bangkok, Gateway of India, Mumbai, Indien, Burj Khalifa i Dubai, Tivoli i Köpenhamn, Eiffeltornet, Brandenburger Tor i Berlin, Lutande tornet i Pisa, Royal Albert Hall, Houses of Parliament samt No 10 Downing Street i London, Times Square och Empire State Building i New York, Niagarafallen i Kanada, Revolutionsmonumentet i Mexiko City, Kristusstatyn i Rio de Janeiro.

Mitt eget ljus står färdigt för att tändas i kvällsmörkret. (tack Huddinge kommun). Jag hoppas att många fler gör som jag och visst pekar erfarenheterna på att så blir fallet. Som WWF skriver:
Förra året deltog 52 procent av svenska befolkningen i Earth Hour, vilket är en hög siffra internationellt. 30 procent inspirerades till att göra mer än att släcka ljuset, som att källsortera, åka kollektivt, äta mer vegetariskt och byta till grön el.
En del brukar välja att irriteras över manifestationen. "Det sparar ingen ström" är ord som ibland yttras till motstånd. DN har också frågat energibolag om just effekten på elförbrukningen, ett lite märkligt sätt att lyfta något som inte är manifestationens syfte i sig. På SvD-bloggen berättar Lova Olsson att av de svenska partiledare som hon kommit i kontakt med är det två som inte kommer att delta. SDs Jimmie Åkesson dock bortbjuden utan att själv kunna styra medan KD-ledaren Göran Hägglund verkar direkt negativ:
Det är inte med välmenta symbolhandlingar vi löser miljö- och energifrågorna
Earth Hour får gärna ena partier och människor. Den politiska debatten om Kd-ledarens syn på detta kan tas vid annat tillfälle. Men visst vore det bra om Hägglund deltar. Hans regering fick i veckan skarp kritik från Riksrevisionen för totala brister i regeringens politik på trafikområdet som riskerar att vi inte når klimatmålen. Men som sagt: Låt denna symboliska handling under en timma ena oss i en manifestation om en fram de absolut viktigaste frågorna för framtiden och för människors överlevnad. Så viktig är nämligen klimatfrågan.

Läs mer:  Huddinge kommun om Earth Hour, DN Viktor Barth-Kron,
Fler som bloggar: Supermiljöbloggen,

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,