tisdag 27 mars 2012

Politisk tomgångskörning och förtroende i dalande

Det är ingen direkt fart på alliansens regeringsarbete. SvDs sammanställning över statsrådens aktivitet eller inaktivitet är snarare ett tecken på en "alliansmatthet" än den framställning av enskilda statsråds tillkortakommanden som tidningen gör. "Land ska med lag byggas", heter det. Om det vore den enda faktorn för bedömning av regeringsarbetet ligger Justieminister Ask bäst till med 23 utredningar och 21 propositioner sedan valet. Sämst den minst kända ministern, Ewa Björling med noll i "produktion" tillsammans  med biståndsministern.

Om detta
nu vore det enda, kanske denna tisdag kunde le lite mot Reinfeldt. Men förutom en regering som, enligt SvDs rubriksättare innehåller "få handlingskraftiga statsråd", tornar de politiska molnen upp sig. Beskrivningen på SvDs ledarsida är talande och kanske ännu mer oroande för Reinfeldt. Daniel Persson skriver om de mindre allianspartiernas märkliga utspel, som på något sätt vandrar längst med den politiska dödens väg. Folkpartiet med Euro-förslag mitt i finanskris, Centern och Annie Lööf med lönesänkarförslag under avtalsrörelsen och så Kd som "förmodligen är svenska mästare i förslag som inte uppskattas av breda samhällsgrupper". Daniel Persson avslutar med en uppgiven ton om de små partierna i alliansen som lägger förslag som ger "kalla kårar" på 95 procent av väljarna.

Nu saknas
sannerligen inte uppdrag för en regering. Sverige har en hög arbetslöshet. Vi har sett en tragisk ökning av barnfattigdomen. Allt fler klarar inte av att leva på små ersättningar från en urholkat a-kassa och sjukförsäkring. Bostadsbristen skaver för många. Skolans resultat har mycket i övrigt att önska och segregationen växter. Klyftorna växer mellan människor och grupper. Sverige står inför en stor klimatutmaning. Listan på saker som borde uträttas kan göras lång. Ändå verkar regeringens statsråd till vissa delar syssla med annat än huvuduppdraget. Kanske är det bara en naturlig följd att regeringens tidigare mycket kraftiga förtroendeledning i väljarkåren verkar minska.

Mer: AB, Ledare:  "Reinfeldt blir inte roligare.." AB Lena Mellin om pyspunka,

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,