måndag 19 mars 2012

Inga 2,6-procentare till direktörsgänget

[Uppdaterad]  "2,6 procent. Icke ett öre mer". Näringslivets företrädare har intensivt trummat ut budskapet om det smala utrymmet för löneökningar, inför årets avtalsrörelse. Efter industriavtalet har 2,6 procent blivit taket eller "märket" som alla förväntas landa i. LO-samordningens krav på särskilda potter för de lågavlönade, ofta kvinnor, som jobbar i vård, omsorg, handel och hotell/restaurang avvisas. Samtidigt talas så sent som idag av behovet av lägre löner för unga för att lösa ungdomsarbetslösheten. 13.500 kronor i månaden är en lämplig lön för en ung anställd i den senare branschen, menar direktörerna.

Samtidigt
berättar medier idag om börschefernas egna löner. Eller med andra ord: De som i Svenskt Näringslivs och branscharbetsgivarföreningar talar om 2,6 procent har själva tillskansat sig jättelyft av lönerna. Ökningar i börsbolagen på 15-20 procent, och det från redan jättehöga nivåer. Ekot skriver en kort text om nyheten som blir en talande bild:
Några ersättningar sticker ut extra mycket. Till exempel Nordeachefen Christian Clausens höjning på 79 procent till 28,5 miljoner kronor 2011, enligt DN. Samtidigt ökade arbetarlönen i genomsnitt med 2,4 procent och lönen för tjänstemän med 2,7 procent och då från helt andra lönenivåer.
När Svenskt Näringsliv kommenterar lönekrav kan det vara tuffa ord:
För varje procentenhet i högre löneutveckling ökar arbetslösheten med 100 000 personer. När företagens konkurrenskraft försämras genom ökade lönekostnader samtidigt som allt fler blir arbetslösa späs rädslan och oron på hos hushållen
Svenskt Näringsliv vill i korthet att unga med redan låga löner och otrygga anställningar ska få löner ned mot 12-13.000 i månaden, de säger nej till jämställdhetspotter och de hävdar 2,6 procent som tak för löntagarnas lönelyft. De egna plånböckerna och bankkontona fylls däremot på i strida strömmar. Man undrar hur de tror att den egna argumentationen om återhållsamhetens krav ska "fästa" hos den som lyssnar.

Uppdatering
: Idag går branschorganisationen Almega ut med budskapet att det inom tjänstesektorn är " är på tok för högt, det krävs minst en halvering," när det gäller 2,6 procents löneökningar för de anställda.

Mer: DN om ungdomslöner, DN om börschefslöner.

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,