torsdag 29 mars 2012

Tusentals fler sjukskrivna

Jobbpolitikens kärna, fler i jobb och färre i arbetslöshet, har som bekant avslöjats som skadeskjuten redan tidigare. Nu verkar också alliansregeringen behöva oro sig för att det andra benet i politiken är på väg att rämna. Där var ju tanken att sjuka skulle ut i jobb och ersättningen sänkas för att "sänka trösklar" till jobb. Redan för någon vecka sedan fanns en uppgift i Rapport som berättade att de sjuka som tidigare hade skjutsats iväg från Försäkringskassan till Arbetsförmedlingen men där visat sig vara alltför sjuka för att jobba och då skickats tillbaka (!) skulle få högre ersättningar än tidigare. Deras sjukdom berättigade helt enkelt detta om man såg dem som sjuka, inte som arbetsskygga individer som är lite av tanken i sänkningen av ersättningen. Utöver att finansiera sänkta skatter.

Idag skriver DN om en trend uppåt för sjukskrivningarna. Förra året ökade antalet sjukfall med 14 procent. 480.000 fler dagar med sjukpenning betalades ut. Sjukdomsperioderna har blivit längre.

En förklaring
som antyds i artikeln är att den uppmärksamhet som funnits i Sverige av människor som kommit i kläm har gjort att Försäkringskassans handläggare har ändrat praxis.

Mer: Ekot,

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,