tisdag 27 januari 2009

En redaktörs drömmar om en södervittrande motståndare

Dagens Nyheters Henrik Brors har drömt under natten. I en krönika berättar han att socialdemokrater från hela landet kommer att ägna helgen åt falangstrider och "mosa-mona"- kampanjer. Visst kan man förstå om en DN-redaktör tänker så. Historiskt har ju många "mosa"-kampanjer mot socialdemokratiska ledare börjat och fått sin spridning just i denna tidningsdrakes boningar.

Brors gör ett ganska misslyckat försök att jämföra S med ett Kd där framtidsoptimismen inte kan spira särskilt väl. 4,4, - 5,1 - 2,5 - och 4,3 är regeringspartiets senaste resultat i årets opinionsmätningar. Där om någonstans förs gissningsvis korridorsamtal om partiets krissituation.
Som också innebär en kris för alliansen och statsminister Reinfeldt.

Jag gissar att vi i Västerås kommer att vara ganska fokuserade på att prata mycket om det programmet anger. Fredagen om vården: Hur ser en offensiv socialdemokratisk politik ut när det gäller vården? Hur klarar vi exempelvis i Stockholm att städa bort moderaternas vårdköer och orättvisa vårdval? Hur klarar vi finansieringen av framtidens sjukvård? Hur får vårdens personal mer tid för patienterna?

Lördag och söndag med tal/anföranden om det kommunala perspektivet. EU-valupptakt om hur Europa ska kunna utvecklas, få fler jobb, bli mer miljövänlidgt och samtidigt bygga på värderingar om solidaritet och rättvisa. Inte minst viktigt: metodseminarier om bästa/bra sätt att föra dialog med väljarna, ett alltid viktigt utvecklingsområde.

Visst: Jag är helt övertygad om att samtal också förs i korridorer. Det är ett inslag väl så viktigt som själva programmet, inte bara för det politiska innehållet utan kanske främst genom att partiet stärker sig internt. Jobben kommer det att talas om. Den borgerliga regeringens passivitet och oförmåga att möta den välfärdskris i kommuner och landsting som hotar. Vilken betydelse kan välfärdssektorn ha i krisbekämpningen? Hur ser socialdemokratins alternativ ut på det område? Säkert kommer en och annan också tala om andra missgrepp och felsteg som regeringen nu tar. Kanske korridorsnacket till och mer andas optimism inför valet 2009 och 2010.

Jag kommer att packa väskan och bege mig mot Västerås på lördagen med gott hopp om både positiva möten och givande politiska samtal där fokus är att sparka ut den borgerliga regeringen från Rosenbad nästa år. Om detta vill Henrik Brors
säkert inte drömma.

Intressant
? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,