fredag 23 januari 2009

En oförståelig tystad om ansvaret

Den ganska häpnadsväckande nyheten att sjukhus stoppar operationer i det vårdködrabbade Stockholms län förmedlades under veckan av bl.a. Aftonbladet och DN. Den senare tidningen ägnar idag sin ledare åt Filippa Reinfeldts vårdelände. Men just det där sista, ansvarsfrågan, flyr Dagens nyheters ledarredaktion ifrån. I ledaren nämns inte vilka som idag har ansvaret för vårdköerna i Stockholm. På något ställe talar DN om politiker av alla kulörer.." GUD så fegt!

Medierna ska granska makten och naturligtvis berätta om detta för läsaren. Det uppdraget borde också gälla makten i Stockholms landsting och ansvarigt sjukvårdslandstingsråd, (som är Filippa Reinfeldt. Men här verkar en gräns gå för vissa. Man frågar sig hur väljarna inför landstingsvalet ska kunna döma och välja om inte sån viktig information redovisas.

Vårdköerna har, som DN mycket riktigt skriver, alltid dykt upp. Detta oavsett majoritet. I den mån vårdens organisation ligger bakom, eller i den mån det är brist på pengar som orsakar så får den som har makten också använda den för att få ordning på torpet. Ett problem är om politiken själv har gjort det omöjligt att få bort köerna. Det kan uppstå om man i stället för att utgå från vårdbehov sätter upp regler och resursfördelning efter enbart ideologiska utgångspunkter som saknar förankring i verkligheten. SvD antyder att konflikten mellan valfrihet och vårdgarantin är skuld till de långa operationsköerna.

Jag håller med Dag Larsson: rena Monty Python o cirkus i vården!
Läs också Sjölander.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,