fredag 30 januari 2009

Opinionsmätningar som nyttiga sparkar i baken

Läser man DN:s artikeln om DN/Synovates nya opinionsmätning så kan man av rubriker och av det som lyfts fram lätt få intryck av att regeringspartierna har ett kraftigt försprång. Så är inte fallet. S, V, Mp får 52,1 procent och borgarna får 42,9 procent. En ganska kraftig skillnad, således. Socialdemokraterna är uppe på 40-procentsnivån. Sverigedemokraterna strax under riksdagsspärren, medan Kd är knappt över densamma.

Borgerliga sympatisörer tar nog gärna till sig trenden. "Snart är vi i kapp". Kanske. Det som ändå känns förhoppningsfullt är att S framöver kan ta ytterligare opinionsmark på en stark egen framtidspolitik. Väljarnas underlag för att uttrycka sina partipreferenser i januarimätningen handlar mer om värdering av regeringen, om krisläget, den ökande arbetslösheten, mer påverkat av "spelfrågor" som regeringsbildanden än av de långsiktiga visionerna för Sverige och världen. S har sen valet ställt många frågor till väljarna. Det är nu svaren måste levereras.


Det återstår förbaskat många mätningar tills den riktiga kommer, på valdagen i september 2010. Dessutom: ska socialdemokratin klara den hägrande valsegern så krävs opinionsframgångar i storstäderna, inte minst i Stockholm. Om en mätning med sjunkande trend kan få partiet att förstå att denna viktiga del av Sverige inte är "hemma" så kan det vara en nyttig kick att faktiskt dra på valjobbet. Några socialdemokrater som stannar hemma för att valsegern ändå är fixat" har vi inte råd med.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,


1 kommentar:

Anders sa...

Självklart kan man inte rösta på något av de sju svenskfientliga partierna i riksdagen:

http://riksdagspartiet.se

Då återstår bara Sverigedemokraterna.