fredag 30 januari 2009

Rosornas krig om sjukvårdsförslag eller mediedramaturgi?

Från Socialdemokraternas vårdtoppmöte i Västerås har inte mycket hörts i dagens tv-nyheter. Och från radions ekoredaktion verkar rapporterna mer handla om kopplingen mellan Sahlins vårdanförande och den debattartikel som Ingela Nylund Watz och Micke Damberg hade i morgonens Svd. Här antyds att krig har brutit ut om den så viktiga sjukvårdspolitiken.

Ekots konflikt bygger på att INW/MD:s debattinlägg går på tvärs mot socialdemokraternas kritik mot moderaterna i Stockholmslandstinget. Men syna det påståendet noga. I artikeln framhålls några punkter: satsa på forskningen mer än rådslagsmaterialet anger. Stärk patientens rättigheter mer. Låt också vårdens personal kunna tjäna mer om man gör mer. Ta allvarligt på hur vården ska kunna finansieras framöver och se därför över avgifterna.

Man kan säkert vända och vrida på punkterna i sig. För- och nackdelar. Positivt och negativt. Men det är för mig obegripligt hur man i Sveriges ledande nyhetsprogram i radio kan påstå att detta på något sätt står i konflikt till Mona Sahlins kritik mot vårdval Stockholm.

Det senare har fått och förtjänar också framöver kritik. Om detta kommer de valrörelser vi närmar oss att handla. Hur ska rättvisan i vården öka? Hur ska den betalas - gemensamt via skatter eller kanske med privata försäkringar? För vem ska vården styras: patienten eller vårdföretaget? Ekot har stor anledning att lägga krut på den sjukvårdspolitiska bataljen i stället.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

3 kommentarer:

Anonym sa...

Prestationslön för att höja prestation och kvalitet?
Damberg och Nylund Wats verkar ha dammat av en väl beprövad men förkastad metod som använts i den offentliga distriktstandvården.

Tänk om de istället hade tagit upp det växande problemet med nuvarande prestationslöner - stafettläkarnas. Dessa läkares arbete resulterar i bristande kontinuitet/kvalitetsaspekt/ och inte i högre produktivitet! Eller skrivit om höjda löner för vårdpersonal i allmänhet och om t.ex. bristande schemaläggning av läkares patientarbete i synnerhet!

Artikeln var ett trist prov på politiska krumbukter.

Peter Andersson sa...

hej
Synd att du är anonym. Kloka synpunkter ändå. Däremot tror jag inte att det du efterlyser utesluter det andra. Och möjligen är din reaktion precis det som man vill få med debattinlägget.
P

Anonym sa...

tack

Du skrev:
>Däremot tror jag inte att det du efterlyser utesluter det andra<

1. Jag tror inte att vi alltid använder *rätt* parametrar när vi mäter produktion kvalitet och ekonomi inom den växande/fritt galopperande?/ *sjukdomssektorn*

2. Vårdutvecklande, prestations- och kvalitetshöjande faktorer är
god lön/löneutveckling för vårdpersonal, goda schemata för patientarbete, bättre kontinuitet i vården - viktig för patienter OCH vårdgivare, nöjda patienter, medarbetare, klinikchefer och möjlighet till regelbunden fortbildning

3. I dagens svenska offentliga SJUKvård/TANDvård förväntas du endast medverka i vårdarbetet när du arbetar *på toppen av din kompetens*
Är detta
ekonomiska/?/
produktionsinriktade
kvalitetsinriktade/?/
betraktelsesätt det enda möjliga?

B