söndag 18 januari 2009

1230 döda - "Vi har lyckats över förväntan"

"Vi har lyckats över förväntan". Ett uttryck som kanske beskriver en stor idrottsprestation? Eller en företagsledare som uttalar sig om senaste bokslutet? Eller kanske en säljchef som utvärderar lanseringen av en ny produkt? Icke. Citatet är från Israels premiärminister citerat i DN . Efter "operationen i Gaza med 1230 döda, mest palestinier, och 5000 skadade känner sig "ledaren" stolt och nöjd.

Det verkar vara något med israeliska ledare som aldrig skulle accepteras i något annat demokratiskt land. Tidigare har bl.a. Liza Marklund skrivit om detta. Vi minns tidigare på posten: Menachem Begin, som ledde terrorligan Irgun vars attentat bl.a. beordrades av den förste premiärministern David Ben-Gurion. Eller mordet på Folke Bernadotte, utfört av Sternligan och beordrat, enligt många av en annan senare premiärminister Yitzhak Shamir. Det var också gruppen som låg bakom massakern i den arabiska byn Deir Yassin där 250 människor dödas. Möjligen ska man, utan att minska sin upprördhet, inte bli ett dugg förvånad över det som hänt i Gaza nu.

Ibland sägs det att segrare skriver historien. Måhända har Israel lyckats med det trots sina ledares ganska blodiga bakgrund. Terrorstämplar används i stället på palestinier. Fokus blir ofta att, som nu i Gaza, få stopp på pågående krigshandlingar. I allt våld hittar också Israel gång på gång utflykter att smita ifrån FN:s resolutioner, världens krav på Israel om ett tillbakadragande från palestinska områden och rätten för BÅDA parter till ett eget land.

Mellanöstern är och har alltid varit svår att sakligt diskutera. Den bottnar i historiska berättelser, i stormaktsspel om naturresurser och i olika folks anspråk på samma landområden.
Det handlar sällan om enskilda krigshandlingar eller om enstaka, om än tragiska och oacceptabla terrordåd. Från Israelisk sida handlar det också om att steg för steg omöjliggöra en palestinsk grannstat. Bosättningspolitiken har under åren handlat om detta. Tydligast på Västbanken där strategin har varit att sprida ut bosättningarna på ett sätt som omöjliggör delning. Inte sällan sker det på mark som ägs av palestinier.

Läser nu att också Hamas accepterar vapenvila. Det är bra. Men när vapnen tystnat och den israeliska krigsmaskinen rullat ut från området har inte ett enda steg tagits för en långvarig lösning på konflikten. Men kommer Israel på allvar ompröva sin tidigare linje? Kommer Israel på allvar att acceptera en palestinsk stat och det palestinska folkets rättigheter? Fan vet.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

1 kommentar:

Klaus-Peter Beiersdorf sa...

Intressant text. Jag skrev om detta idag. Välkommen in på en titt.

http://tyskungen.se/fn-sviker-igen/

/Tyskungen