lördag 24 januari 2009

Bluffen om utanförskapet - en valvinnare

Löften om att minska utanförskapet var utan tvekan den moderatstyrda alliansens valvinnande kort 2006. Till en del orsakat av brister i socialdemokratins eget budskap. "Arbetslösheten är ingen valfråga" som vi sa. Även om jobben kom och arbetslösheten var låg så blev den stora missen att inte ta människors oro på allvar. De borgerliga partierna vann förtroende på en klassisk fråga för arbetarrörelsen och vann valet.

Och, det förtjänar att upprepas: Man vann på en bluff. Jag har tidigare bloggat om detta. Idag ser jag en notsis i Från Riksdag&departement som åter påminner om detta:
Från början av 2006 och fram till halvårsskiftet förra året minskade utanförskapet kraftigt. Minskningen berodde delvis på den då starka konjunkturen som gjorde att arbetslöshet och personer i arbetsmarknadsåtgärder minskade. Men även antalet personer med sjukpenning och förtidspensioner blev färre.
Det mest anmärkningsvärde är kanske ändå inte "bråket om statistiken". Det som upprör mest är att regeringen i den praktiska politiken så totalt skiter i dem som befinner sig utanför. Slaget mot a-kassan, de politiska kraven att sjuka ska jobba, nedskärningarna i arbetsmarknadspolitiken och en oacceptabel passiv hållning när nu varsel och uppsägningar rasar i höjden. När så de mest välbärgade får ännu mer, då blir den ideologiska linjen både tydlig och skrämmande.

Intressant
? Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

4 kommentarer:

Monica Green sa...

Bra skrivet, jag ska genast skriva en IP i ämnet

Peter Andersson sa...

tack, Monica och kul att du tar det i riksdan !

p

Fritt ur hjärtat sa...

Jag länkar och gör en egen variant med dig invävd...//Simone

Andreas Berg sa...

Håller med. Vad gäller arbetslösheten tycker jag att de är tydligt att det viktiga inte är att minska den, utan att minska "kostnaden" för arbetslösheten.