söndag 18 januari 2009

Skicka jättefakturan för återuppbyggnad till Israel

Sverige har tillsammans med andra länder stött en uppbyggnad av Gaza. Utgångspunkten har varit att stärka det palestinska samhället och lägga grunden till en positiv utveckling för palestinierna. Vägar, vattensystem och elnät. Skolor och vårdinrättningar. Det viktiga jordbruket. Det är områden som byggts upp av bland annat svenska biståndsmedel. Den som såg kvällens nyhetsinslag fick farhågorna bekräftade: viktiga delar av Gaza har förvandlats till grus av de israeliska trupperna. Gazabor återvänder hem och finner sina hem totalförstörda och egendomen slagen i spillror.

För dem som överlevt handlar det nu om att börja om från början. Svd berättar att det
22 dygn långa kriget har krävt över 1300 palestiniers och 13 israelers liv. Enligt FN har 370 barn har dödats och 1745 skadats i den israeliska offensiven
Om freden består handlar om en stor påfrestning på hela det palestinska samhället, i den mån man fortfarande kan tala om ett sådant. Men det krävs också pengar för återuppbyggnaden. Mycket pengar. Världssamfundet borde med rätta skicka en gemensam faktura till Israels regering för de kostnader och investeringar kriget nu för med sig. År 2007 avsatte Israel 8,4 procent av sin BNP till militärutgifter, näst mest i världen per capita efter Saudiarabien.
(källa Världsbanken) Preminärminister Ehud Olmert får faktiskt plocka fram checkhäftet och bygga upp det hans militärmakt har raserat.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,


4 kommentarer:

Anonym sa...

Varför skall Israel betala ett krig Hamas startade?

Låt Iran stå för notan, det är ju de som försåg Hamas med vapenarsenalen som startade kriget.

Lars G Linder sa...

Peter, du har alldeles rätt! Israel bör stå för en rejäl nota efter sitt exempellösa bombande. Men minst lika viktigt är att det är Palestinierna själva och inte Israel eller någon annan som bestämmer om återuppbyggandet. Västvärlden har alldels för länge haft en kolonialistisk syn på biståndsinstaser, och risken är uppenbar att Israel om de tvingas betala bygger för sin skull snarare än för Gaza-bornas.

Anonym sa...

Det är synd att Israel delklarerade ensidig vapenvila utan att eliminera Hamas. WWII slutade när nazi Tyskland och Japan ovillkorligt kapitulerade. Om Israel vill överleva terror attackerna, Israel måste eliminera Hamas och alla andra terristorganisationerna utan nåd. Det är priset av Israels frihet och låt Hamas betala hela notan!

Peter Andersson sa...

Klokt Lars.

Anomym: har vid min nystart bestämt mig för att pröva okontrollerade kommentarer. Men tycker att det hör till det demokratiska samtalet att man talar om vem man är.