onsdag 28 januari 2009

Vision och praktisk politik avgör val snarare än flygblad...

Dagens SvD-ledare hyllar "alliansens" ambitioner att samtala med folk!
”Det finns ett sug efter att kunna samtala med Alliansen”
Det är väl en strålande idé för fyra politiska partier som har problem med stödet för sin politik. Och jag gissar att trycket att få försöka tala alliansen till rätta kan vara stort: arbetslösa, sjukskrivna, människor i vårdköer, människor i förskoleköer..och andra som är förbannade på politiken vill gärna säga vad de tycker. Men visst finns det anledning att hylla varje försök att stärka det politiska samtalet. För socialdemokratin gäller det att inte hamna i bakvattnet, utan tvärtom ta ledartröjan i samtalen med medborgarna. Eller möjligen om man är positiv: hålla ledningen. Egentligen är ju allianssamtalet - Samtal med Sverige - ett traditionellt socialdemokratiskt rådslag av beprövad modell. I instruktionen till partiernas valarbetare heter tex.
Ett annat initiativ kan vara ordna att grupparbeten kring samrådet som aktivitet på nästa föreningsmöte
Jag lovar att detta har skrivits i vårt parti också.


Ledaren lyfter fram Alliansens vänner som ett nytt sätt att arbeta. Förvisso har denna webbaserade "förening" idag 1.700 medlemmar. Mindre än socialdemokraternas Facebookgrupp således. Men visst finns det här ett anslag till en öppenhet som också ställer krav på oss sossar att pröva metoder, utveckla samtalet och finnas i människors vardag på allvar. I Svd-ledaren finns en ganska kaxig tro på sig själv och undervärdering av motståndaren, i det här fallet naturligtvis S-V-Mp-samarbetet.
Det är bara att föreställa sig sannolikheten för att det rödgröna så kallade samarbetet skulle kunna hålla ett gemensamt idéutvecklande rådslag
Jag tror faktiskt att det är en ganska bra idé. Att manifestera en politik för rättvisa inför valet 2010, att visa miljöengagemanget inför parlamentsvalet eller att visa vägar till fler jobb, det är områden där en rödgrön allians så att säga spöar skiten ur den borgerliga alliansvarianten.

Alla vill nu lära av Obamas succékampanj. I de borgerliga partiernas strategi är gräsrotsrörelsen inspirerande. Visst är detta viktigt, också för (s). Det finns en rad områden där vi kan bli bättre. Jonas Morian skrev i går om bloggen som politiskt vapen och efterlyste att partierna tar bloggarna på riktigt stort allvar. Men samtidigt är metoderna inte det mest centrala. Niklas Nordström skrev för en tid sedan om detta i GP, här upplagd på Fb. Ett av NN:s budskap var
Att hans kampanj lyckats få så många engagerade beror INTE på de tekniska lösningarna via webb och mobil. Det beror på att Obama haft ett budskap som attraherat och engagerat.
Under helgens konferens i Västerås kommer det att krylla av socialdemokrater som nyfiket och med en brinnande lust att valarbeta deltar på seminarier om bland annat metoder för väljarsamtal. De borgerliga partierna har all anledning att hålla ett eller ett par ögon på detta.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,