onsdag 21 januari 2009

Att avstå makten över budgeten

Södertälje, Haninge, Huddinge. Tyresö, Nynäshamn och Salem. Botkyrka, Nykvarn, Värmdö och Nacka. 10 södertörnskommuner med kanske 600 000 invånare tillsammans.
Hur landstingets budget för sjukvården ser ut påverkar i högsta grad de som bor här.
Är vårdcentralen tillgänglig? Finns det tillräckligt med doktorer och annan personal? Är vårdköerna borta? Finns vården till efter behov - efter sjuklighet? Hur fungerar folkhälsoarbetet och är ungdomsmottagningen, BuP eller hemsjukvården? Får de som har behov av psykiatrisk behandling det? De upplevelser och erfarenheter som finns i kommunerna om vården borde påverka kommande beslut om budget och prioriteringar.

Vid sjukvårdstyrelsens möte på tisdagen beslutade vi om styrelsens handlingsplan för 2009. Vi sossar blev ganska förvånade över att förslaget inte innehöll något om budgetarbetet. Det tog vi upp: hur ska styrelsen kunna påverka hur landstingets budget kommer att se ut? Den berör vår befolkning.

Nej, blev det häpnadsväckande förslaget. För tillfället är det högst oklart om styrelsen alls ska bry sig om budgeten. Här hade majoriteten (m, fp, c och kd) tydligen grälat lite internt men ingen vågade ställa sig på vår sida. Därmed har faktiskt en av de största styrelserna i Sverige (sett till befolkningsantal) med "berått mod" avstått från att kräva inflytande över den budget för fördelar pengar och som avgör kvaliteten på den vård som ska ges till södertörnskommunernas invånare.

Visst ska landstingsfullmäktige till slut fatta beslutet. Men av avstå makten över budgetprocessen är i högra grad dumt! Undrar vad de 600 000...tycker om det.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

1 kommentar:

Anonym sa...

Blue green world

Drakar som flyger över horisonten
USA= förintas (20% tar 50% av jordens resurser)
Sverige-Finland ska bli en supermakt (den sista)
Resten kan utplånas
http://www.bluegreenworder.blogspot.com/