onsdag 8 februari 2012

Ta tillvara möjligheterna med Löfven utanför riksdagen

Den 27 januari valdes Stefan Löfven till ny partiordförande för Socialdemokraterna. Efter knappt två veckor har, i mina ögon, en ny andra inträtt i partiet och den offentliga debatten. Även om den verkliga och nya "nystarten" knappast har kommit igång så är det välkomna signaler från väljarna. Gårdagens mätning från SKOP innehöll ett lyft på två procentenheter till 27,3. Vänsterpartiet går fram till 7,1 medan Miljöpartiet ligger kvar på höga 11,5. De borgerliga behåller ett försprång men samtliga borgerliga partier minskar, mest Moderaterna.

Nu gäller det att få fart på mycket. Politiken har hamnat i skymundan, först under en eftervalsdebatt fylld av personfokus och "annat". Därefter ett lyft under "Juholtvåren" och så det verkliga eländet fram till nu. Centralt kommer att vara jobben och kampen mot arbetslösheten men också behovet av en ny politik över fler områden för att bryta de växande klyftorna. I veckan skrev Göran Greider och Stefan Edman om behovet av en återkomst av det gröna folkhemmet-tanken där god miljö binds ihop med tillväxt och gröna jobb. Ett arbetsliv med schyssta villkor och god arbetsmiljö är tillsammans med välfärdsområdet i  stort avgörande för att knyta ihop ett S-alternativ. Sverige består av hälften män och hälften kvinnor men fortfarande präglas vårt samhälle av orimliga skillnader. Där är ojämlikheten inom "vanliga arbetaryrken" och tjänstemannajobb väl kända. Men lite ovanligt och slående, men inte förvånande, att det också gäller karräryrken med höga löner. Upp till 10 000 i löneskillnader! Utöver sakpolitiken lägger (S) nu grunden för allt genom idédebatt och beslut om ett nytt partiprogram.

Stefan Löfven sitter inte i riksdagen. I dagarna har också S-ledningen fått besked av riksdagsförvaltningen att han inte kommer att tillåtas medverka i partiledardebatter. Det är olyckligt och trist men samtidigt kan de ge utrymme för nytänk och nya grepp. En partiledare som inte behöver tänka på vardagsarbetet i riksdagen får onekligen rum med fler aktiviteter av annat slag och lämpligtvis direkt med väljare, organisationer, viktiga internationella besök osv. Avsaknaden av Löfven i riksdagen gör möjligen också SvT m.fl. mer "heta" på att ordna studiodebatter, inte bara bjuda in statsministern för solospel. Och så all den politik som ska mejslas fram och presenteras. En uppsjö av tillfällen att visa förnyelsen och illustrera politiken.

Mer att läsa: Aftonbladet, DN, SvD, Ekot,

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , ,