tisdag 7 februari 2012

En uppdatering av visionen Gröna Folkhemmet, tackIdag lyfts äntligen de gröna frågorna av S-debattörer. Det är på DN Debatt som Stefan Edman och Göran Greider skriver en efterlysning riktad till Stefan Löfven. Påminnelsen om att miljöfrågorna har skjutits i bakgrunden de senaste åren kopplas till aktuellt opinionsläge med V och Mp som attraktiva partier för unga miljöengagerade.

När "Gröna Folkhemmet" lanserades av Göran Persson var det i tider av kris och arbetslöshet. Att området var viktigt markerades genom att just då satsa på framtidsinvesteringar inom miljö- och klimatområdet. Sverige blev internationellt uppmärksammat. Men socialdemokratin tappade visionen någonstans under Sahlin/Juholt, menar debattörerna. Och med de som nu "makten haver", Reinfeldt och Borg, har Sverige sackat efter. "Den gröna omställningen har uppslukats i skattesänkningarnas svarta hål". Bekräftelsen av att Sverige tappar kom nyligen i en rapport från Yale och Columbia University.

Visst kan man föra resonemang om namnet. Jag gissar att en del skulle ha invändningar mot att åter tala om just "folkhem". För mig får det gärna vara kvar men det finns anledning i all kommunikation fundera över hur begrepp uppfattas, om människor vet vad man talar om och om begreppet i dag har någon relevans. Det är trots inte det viktigaste: Miljöfrågor handlar inte om ett politiskt område som man måste vinna trovärdighet för att klara ett val. Det handlar om förhållningssätt, värderingar, samhällssyn, global solidaritet och om att göra praktik av en hänsyn till kommande generationer.

Det räcker till en del att återkoppla till de tidigare idéerna. Ibland blev det nästan "ren positivism", med gröna tillväxt, gröna jobb, nya företag m.m. Men det gröna folkhemsbygget är angeläget också därför att dagens modell aldrig håller! Där brast tidigare "gröna folkhem" i alla fall i konkreta diskussioner och handling. Läs gärna Supermiljöbloggen, där (S)-ledamoten i riksdagen, Sara Karlsson, skriver om just detta svårare men oerhört viktiga område. "Men då måste vi först erkänna att vårt samhälle och levnadssätt är ohållbart. Inte bara på marginalen, utan i grunden.

Mycket bra och viktigt att Edman/Greider återkommer till det gröna. Jag hade förmånen att skriva ihop det där förra rådslagsmaterialet om Gröna Folkhemmet och gör det gärna igen. Men må så vara: om Edman/Greider får uppdraget i stället så köper jag det. Självklart! Det mest angelägna är att Gröna Folkhemmet i någon tappning och uppgraderad modell åter blir en hjärtefråga för sossar som nu tar sig ut ur den politiska krisen med lite självförtroende.


Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,