Samtidigt gör "nya moderaterna" nya utspel där retoriken snarare än den verkliga politiken är själva grundämnet. I dag beskriver man hur välfärdspolitiken ska utvecklas. Allt hängs upp på den i och för sig riktiga teori som Reinfeldt lärde sig i mitten av 90-talet. "Det går inte att vinna val i Sverige utan att verka lite sossig". Därför skriver man i dagens DN: Välfärden finns till för att berika alla med vård, omsorg och utbildning, inte för att göra enskilda personer eller företag rika. Partiet sätter sig i opposition mot sig själv. Man talar "full sysselsättning" och man upprörs över vanvård och riskkapitalister. Där ligger också det mesta av de konkreta slutsatserna i artikeln.
Diskussionen om vanvård och skatteplanering är två exempel där politiken behöver breddas och kompletterasViktigt i sig. Väldigt viktigt. Men samtligt lite av en bekräftelse på att Reinfeldts varning för visioner i Örebro verkligen gäller i partiet. Och man återkopplar det egna budskapet med någon slags tradition också till sossar. "De mångfalds- och valfrihetsreformer som både socialdemokratiska och moderatledda regeringar och kommunledningar genomförde under 90- och 00-talet var en naturlig utveckling av en skola och en välfärd i medborgarens tjänst. Jag har tidigare inte hört särskilt många som gett beröm till (S) för att ha medverkat i utvecklingen av valfriheten.
Jag hoppas mycket på (S) idéutveckling i det programarbete som nu pågår. Därutöver måste sakpolitiken utvecklas, förtydligas, illustreras och så kommuniceras på ett sätt som "fäster". I dialog med väljare! Men i oppositionsrollen ingår också att markera mot motståndaren, att förklara och tydliggöra skillnader i politiken. Det är osedvanligt knepigt med dagens moderata parti och den retorik man har valt. (som inte sällen är direkt motsats till den förda politiken) Men det behöver verkligen göras.
Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om politik, moderaterna, fredrik reinfeldt, socialdemokraterna, stefan löfven, programkommissionen