Man kan ha många invändningar mot hela tanken. Först är det ju ganska vanligt redan idag med lägre löner i början av en yrkeskarriär. Det finns i kollektivavtal olika lönetrappor. Dels torde individuellt satta löner i allmänhet ge utslag i lön beroende på tidigare erfarenheter av jobbet. Dels finns det knappast några bevis för att det är generellt lägre löner som stimulerar fram nya jobb. Dels bygger den svenska modellen på att parterna tar ansvar för lönebildningen. Politiker lägger sig inte i enskilda lönesättningar. Och själva tanken och argumenten öppnar för en lönenedpressning på hela arbetsmarknaden. När folkpartiets företrädare "talar för varan" så används ett klassiskt "knytnäve-i-magen"-argument:
om man inte har jobb och inte får 75 procent av lägstalönen då får man ingen lön alls, och det är ännu mindreDen tesen kan användas mycket bredare än för unga. I Sverige går nära 400.000 människor arbetslösa. För att möta det behövs egentligen en riktig jobbpolitik. Så är det inte i folkpartiets Sverige. Där kommer jobben med en nedpressning av lönerna till 75 procent av lägstalönen. Frågan är på vilka andra områden och för vilka andra grupper partiet önskar detta, då man nu tror att det ger fler jobb?
Läs mer: LO-bloggen,
Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om politik, löner, ungdomar, folkpartiet, sollentuna,
Per · 685 veckor sedan
Vilka är det som ska hålla S löften om fler jobb? Kan vi få höra vad dessa behöver för att kunna anställa fler?
Peter Andersson 71p · 685 veckor sedan
Vad gäller fp:s förslag om 75 procent av lägstalönen för unga så finns inget som talar för att det leder till fler jobb. Det samma gäller regeringens krogmomssänkning. Samma oerhört luddigt beräknade nya jobb kommer ur jobbskatteavdrag.
Jag är fullt medveten om att S har en resa att göra i näringspolitiken, som också har aviserats av Stefan Löfven, Det handlar om att underlätta för företagande, om att stimulera nya företag som både kan göras genom fart på tillväxt och efterfrågan, men också genom skatter. Ett ex att växla från lägre arbetsgiv avgifter för ex mc donalds och i stället göra generella sänkningar av arb.giv. avg. Därtill en hel radda på arbetsmarknadspolitikens område, med bla utfasning av FAS 3 och i stället åtgärder med riktig kompetensutveckling och rimliga arbetsvillkor.