tisdag 21 februari 2012

Löfvens innovationsresa en ljuvlig spårväxling

Det är inte utan att det känns som en ljuvlig kursändring: Stefan Löfven inledde igår  sin "innovationsresa" på Karolinska Huddinge. Där efterlyste han mer av samarbete mellan näringsliv, stat och landsting och forskningen. Göran Johansson bloggar om tre punkter som sammanfattar Löfvens program:
  1. En stabil ekonomi, med mål för sysselsättningen och för investeringar i budgeten.
  2. En näringspolitik som stödjer framväxten av nya företag, varor och tjänster och därmed stödjer efterfrågan.
  3. En utbildningspolitik som “vässar” människors kunskaper för att de ska kunna ta de jobb som växer fram.
Med den nya inriktningen återkopplar Löfven till tidigare framgångsrika S-program för näringslivsutveckling. Efter krisåren på 70-talet gick S 1982 till val på programmet "Framtid för Sverige", som innehöll samma insikter om framgångsvägar som Löfven nu för fram. Då bröt den presenterade inriktningen av mot 70-talets industriakuter under ledning av Nils G Åsling som fyrpartiregeringen jobbade med i bland annat varvskrisens spår.

Löfvens budskap år 2012 bryter på samma sätt mot en period av skepsis från regeringens sida om att medverka i näringslivsutveckling och olika branschprogram. "Jobbpolitiken" har i stället handlat om att vi som tjänar mer sägs jobba mer om vi får lägre skatt. "Jobbpolitiken" har gjort Arbetsförmedlingen till en Kiviks marknad. Även om jag inte delar debattörens förslag till lösningar så ligger det en mycket i den analys som görs av Tomas Tjajkovski i en debattartikel i SvD. "Jobbpolitiken" har gett oss en usel åtgärd som Fas 3, nu en av Sveriges största arbetsgivare. Samma retoriska tal har genomförts försämringar av sjuk- och arbetslöshetsersättningarna med tanken att man i de situationerna jobbar mer om man får mindre. (det vill säga omvänt resonemang som gäller för oss med de högre inkomsterna).

En trist historia
som ökar behovet av att fokusera på innovationer, forskning och på hur det offentliga tillsammans med näringslivet kan åstadkomma resultat och nya produkter/jobb är nedläggningen av Astra Zenecas forskning i Södertälje. I en interpellation i riksdagen skriver Ingela Nylund Watz (S) en fråga till regeringen och Annie Lööf om vilka insatser de planerar för att stärka life science-branschen. I ett pressmeddelande kommenterar hon:

- Regeringens passivitet för näringslivet riskerar att allvarligt skada den svenska konkurrenskraften. Det är hög tid att de slutar kalla näringslivet för ett särintresse och börjar ta ansvar för att värna om områden som svensk forskningskompetens och spjutspetsforskningen.  I många andra länder har regeringarna varit betydligt mer intresserade och aktiva för att söka konstruktiva lösningar i samverkan med life science-områdets aktörer. Nu måste den svenska regeringen och näringsminister Annie Lööf redovisa vilka insatser de planerar för att stärka life science-branschen.
Vad är jobbpolitik? Vad är utveckling? Hur stimuleras tillväxt och nya jobb? Det känns onekligen starkare med Löfvens färdriktningen än med den andra...

Mer att läsa: Biotech.idg, SvD,
Bloggat: Rasmus Lenefors, Thomas Böhlmark,

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,