söndag 25 januari 2009

Med Timbroförsäkring äter du dig mätt i vården...annars?

Ibland kan den politiska debatten tjäna på att man hårddrar saker lite. Skillnaderna kan bli tydligare och diskussionen stimuleras, om man inte går över moralens gräns. Ok? Jag tror inte ett ögonblick på att Timbro eller förre MUF-ordföranden Thomas Idegard har en politisk dröm om ett land där folk svälter. Men i de tankar som presenteras om ett ökat inslag av privata försäkringar i bland annat vården ligger faror för kvaliteten i den välfärd som idag ska ges till alla efter behov och betalas över skatter efter bärkraft. I Svd drömmer det gamla arbetsgivarbokförlaget framåt. Idegard leder välfärdsprogrammet och har tankar om andra system.
–Den gamla svenska modellen har kommit till vägs ände, även när det gäller välfärdens finansiering.
Skatter är ute, kort sagt. Försäkringssystem inne. I stället ska den som kan betala för det lilla extra.

–Vi skulle vilja se ett nytt samhällskontrakt där det offentliga står för det basala. Men där det redan idag blir möjligt att spara privat för det vi vill lägga till. Det kan vara sådant som extra tillsyn på natten, eller lite bättre mat.

Att arbetarrörelsen under lång tid varit hårda motståndare till ett sådant system beror främst inte på en missunsamhet mot "det lilla extra". I stället är det två verkliga hot, som visats sig i andra länder som prövat systemet, som inte är rimliga. Att den "baskvalitet" samhället erbjuder successivt förfaller i takt med att färre känner engagemang för den. (de får ju vård någon annan stans) Det är naturligt att man helst bara betalar en gång för en tjänst eller service. Den som betalar försäkringar kommer till en punkt där detta räcker. Stödet för det som betalar välfärden, skatterna, gröps ut.

Den politiskt engagerade frågar sig kanske om denna önskan om ett så kraftigt systemskifte har stöd hos exempelvis moderaterna. Timbro är som bekant ett företag med mycket nära koppling till regeringspartiet. Per Schlingmann avvisar tankarna och säger, med rätta, att de inte har förankring i folkopinionen.

Samtidigt ser jag hur statsministern, Fredrik Reinfeldt, uttryckt det i en intervju med Anita Kraz -93:(citerat, visst, i arbetarbladet)
Bidragen ska avvecklas och privata försäkringslösningar ska garantera tryggheten utöver minimistandarden".
Och hur ser miniminivån ut i ditt samhälle?

”Staten ska stå för en minitrygghet där medborgarna garanteras en enklare bostad och mat för dagen”.

Så då...tyckte FR som Timbro idag? Väl medveten om att statsministern under sin förnyelse har strukit i princip alla tidigare uppfattningar om allt, undrar jag om det ändå inte är som ordspråket: ingen rök utan eld.

Trots att jag inser Timbros ganska dolda makt över politikens dagordning inom allianspartierna ger de mätningar som presenteras om opinionsläget,(Ab och Svd) ändå hopp om framtiden.
60 procent av de tillfrågade under 30 år stödjer oppositionen. M har också problem med att attrahera kvinnor.
Det bekräftar tidigare opinionsyttringar från de unga. Deras värderingar bestämmer i mångt och mycket framtidens Sverige. Kanske dags för Timbro att omarbeta sin politiska strategi.

Intressant
? Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

6 kommentarer:

Anonym sa...

Tack! Så här ska ett inlägg skrivas! Allt för många S-bloggar är annars värdelösa.

Anonym sa...

Vad då "ska ges till alla efter behov och betalas över skatter efter bärkraft"? Ett tips: låt dem som vill betala en försäkring som Timbro administerar, så kan ni andra starta en egen via LO eller nån annan vänsterorganisation. Kan du ge mig ett enda giltigt argument varför en sådan ordning inte skulle vara moraliskt försvarbar?

Anonym sa...

Timbro är nog inte så mycket ett problem, som den drift-, ägar- och organisationsmodell som finns i vården idag. Jag är fullständigt häpen över hur en politiker kan störas så mycket över Timbro och så lite över det enkla faktum att SLL:s vårdverksamhet är direkt kaotisk. Hur lyckas man missa att det är Julhelg varje år? Semestrar varje år? Varför råder konstant felbemanning? Trots att Sverige har fler läkare per 1,000 innevåndare än något annat land i EU, har vi konstant läkarbrist.
Jo, jag har märkt att Arbetarrörelsen är emot Timbros förslag. Men jag har inte märkt att arbetarrörelsen är ett dugg intresserad av att lösa vårdens problem. Därmed sviker (s)-politiker sina egna väljare.

Peter Andersson sa...

Claes: tack!

Francisco:
JAg betvivlar att lobbyorganisationen Timbro själva administrerar. Sen vet jag inte hur du bedömer "giltiga argument".
Helt kort tycker jag att det finns all anledning att förbättra vårdens kvalitet. Däremot ingen som helst anledning att ex LO ska tvingas starta egna försäkringsbolag för att teckna sjukvårdsförsäkringar. Kan väl också konstatera att när det gäller arbetslöshetsförsäkringen talar regeringspartierna om det omvända, även om man inte fått "arslet ur vagnen"; dvs att göra a-kassan statlig o lyfta bort den från facken.

K Berg: Jag tror att det här är mitt andra inlägg där jag just tar upp Timbro. Om du tittar under "ämnen jag skrivit om" så hittar du åtskilliga som berör det du efterlyser. Och för att svara på din avslutning: jo, vi (s) i landstinget jobber dagligen med förslag för att komma tillrätta med olika problem i vården. JAg hoppas att du har möjlighet att ta del av förslagen. Återkom annars så kan jag tipsa om viktiga informationskällor.

mvh
Peter

Anonym sa...

Vad händer med dem som redan är sjuka och av försäkringsbolagen inte tillåts teckna en privat sjukförsäkring, oavsett storlek på plånbok. Ett basalt system kan låta bra, med vad är det? Hur sätter vi gränsen för vilken sjukvård alla människor borde ha rätt till, och vilka av de som redan tecknat en försäkring har lust att vara med och betala för den?

Peter Andersson sa...

G: bra tillägg till frågeställningen :)