måndag 5 oktober 2009

Minst sagt negativ till kungligt krönt statsminister

Nej. Riksdagsledamoten och bloggaren Annicka Engbloms förslag får i alla fall inte mitt stöd. I en motion till riksdagen föreslår hon att Hans (eller i förekommande fall "Hennes" majestät) ska utse regeringsbildare. I stället för som idag talmannen. Annicka menar att det är så i andra länder och att en ytterligare fördel är att kungen är opolitisk.

Att "opolitisk" skulle vara ett starkt argument i Sveriges kanske mest politiska församling är möjligen lite märkligt. I alla fall i min ryggmärg. Kan bli lite sorgsen av att det "opolitiska" hyllas.

Motionens inledning tyder mer på att det handlar om att markera monarkins roll. "Slå vakt om monarkin" är ingången. Kung och drottning med barn och hov ska värnas mot republikanerna.
"Med sitt kulturradikala perspektiv har de ingen förståelse för argument om historisk kontinuitet och kulturarv – att riva ned det historiskt nedärvda är snarast en del av deras politiska mission. Kunglig fest, glans och högtid blir i deras ögon något negativt
Ja. det där sista lär väl nästa år bli en rejäl plåga för (oss) republikaner. Däremot tycker jag i sak inte att det är där motionens verkliga tragik ligger. Man kan väl knappast påstå att nationen Sverige "lider" under sin monarki, snarare i vissa fall under sin demokratiskt utsedda regering. Däremot är det oroväckande att det i riksdagen finns röster för "avpolitisering" av regeringsbildandet igen.

Grunden måste vara att Svenska folket genom sina valda ombud sköter demokratin. Inte en i grunden odemokratisk institution som vi har bevarat oavsett politisk majoritet. Skälet till det sista har ju Annicka rätt i. Det finns ett folkligt stöd för monarkin. Det är inte sagt att så är och förblir. Och nog skulle en eller annan ytterligare bli medlem i Republikanska föreningen om motionen fick riksdagens stöd. Tur att nästan alla motioner avslås. Också denna tack.

Bloggar:
- Kent Persson, en ofta men inte alltid men nu klok moderat
- Alliansfritt Sverige
- Lottas Dagbok
- Mona for president
-

Mer att läsa:
- Aftonbladet
- SvD
- Expressen.
- DN

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

2 kommentarer:

Jonas B. sa...

Vi har 349 riksdagsledamöter och otagliga sekreterare, handläggare och hjälpredor av olika slag. Alla uppbärande ansenlig lön och förmåner.

Det bästa sättet att förvalta sitt ansvar som folkvald ledamot av vårt nationella parlament anser Annicka Engblom alltså det vara att slösa bort alla dessa människors tid med ett tramsförslag.

Förslaget är i sig ointressant. Det faktum att hon kan skriva det och att folk måste ta det på allvar är det intressanta. Samt det faktum att folk röstat fram denna buskisartist och antagligen inte tvekar att göra det igen.

Peter Andersson sa...

Jonas: bara en "randanmärkning" eller faktakorrigering. Tyvärr har svenska riksdagsledamöter en i jämförelse med andra länders kollegor USEL service i form av anställda. De har till absolut största andelen löner som motsvarar motsvarande jobb utanför riksdagen...och för de flesta är "förmåner" en tämligen glest förekommande sak.

Vill i och för sig minnas att vi anställda som slet med motioner under motionstiden hade nån form av erbjudande om massage...nån gång under de där veckorna.men ..som sagt: glest med förmåner.