måndag 7 mars 2011

(S) behöver mest av allt sina engagerade agitatorer

Ledarväxlingen i mitt parti blir bredare än det har verkat fram till den här helgen. Trots allt tal om behovet av detta i debatten. Partisekreterare Baylan avgår vid kongressen och han gör det av flera skäl där ett verkar vara privat och helt förståeligt. Ett annat verkar vara av en slags godhet mot valberedningen i partiet som i allt pussel med partiledarfrågan nu kan få ytterligare en maktposition av använda i spelet. Förvisso vore det minst lika naturligt att avgången kom som en följd av valresultaltet och att det skett tidigare. Men historien är skriven och nu måste framtiden på något sätt bli fokuset. Där gör Baylan en högst vettig och klok sak.

I avslutningsbrevet som bla Aftonbladet publicerar heter det att

..de åtaganden som krävt en närvarande och aktiv partisekreterare nu är avklarade. Den stora omorganisation jag fick kongressens uppdrag att genomföra är nu på plats. Och alla förberedelser inför den extra kongressen är klara i och med att partistyrelsen i fredags godkände underlaget för de politiska diskussionerna.
Jag hoppas att de nu valda ombuden för medlemmarna känner sig lika väl förbereda för politisk framtidsdebatt som den avgående partisekreteraren. Det är ju som bekant så att det är kongressen som väljer funktionärer och förtroendevalda. Inte partiledningen som väljer kongress. Om nu kongressens politiska debatt är väl förberedd och förankrad blir ingen gladare än jag. En tolkning av tystnaden från "ovan" är att Ardalan Shekarabis tankar om att ha en extrakongress i höst inte kommer att bli av. En slutsats är väl att det finns en bred enighet om att politiken i sig är ganska hållbar? Trots väljarnas dom? Det är genom personförändringar och ny ledare / partisekreterare som nästa val ska vinnas?

Förvisso skulle sådana tankar vara naturliga om man hade den ganska mångfacetterade bild av förklaringarna till eländesvalet som jag själv har haft, redan direkt efter valet. Samtidigt, om det inte i stort är politiken det är fel på, så finns en sak socialdemokratin verkligen behöver. Engagerade sympatisörer och medlemmar som brinner för att tala för partiet och politiken. För att vända en, milt uttryckt, trist stämning, skulle ett bra sätt att skaffa dessa tusentals agitatorer har varit att dra igång ett halvårs politisk verkstad och "högtänkande" som mynnar ut i en valavtampskongress redan i höst. Men möjligen behövs inte det, om jag tolkar signaler rätt. Det mesta är klart och fixed färdigt redan nu..

Mer läsvärt i AB, Exp, Exp: KG Bergström, SvD
Bloggar: Roger Jönsson, Krassman med länkar till bl.a Röda Berget / Mats Engström / Angie Roger / Johan Westerholm / Peter Högberg / Jämlikhetsanden / Thomas Böhlmark / Lasses blogg / Rasmus Lenefors / Tokmoderaten / Roger Jönsson / Mina Moderata karameller / Zac´s åsikter på ett fat / Kent Persson / Det sistnämnda inlägget får också skarp kritik av Röda Berget. , Martin Moberg, Fritt Ur hjärtat  Lena Sommestad om kvinnligt ledarskap. HBT-sossen om ja till Juholt. Johanna Graf om partiet som en "Gott och blandat-påse".


Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,