tisdag 8 mars 2011

Huddinge-nej om heltider: Gärna lite feminism även före och efter 8 mars

Dagen till ära finns budskapet överallt. Till och med på den stora morgontidningens sportbilagas förstasida: "Kvinnorna tar över". Man kan med visst fog ifrågasätta om det stämmer, även inom sportens värld. Hur ser det ut med fördelningen av tider i idrottsanläggningar? Hur prioriteras resurserna mellan tjej- och killidrotter och grupper? Kanske Ebba Ljungmarks brons ändå gör att sponsorer ser lite intresse i svensk friidrott...

Internationella kvinnodagen. Jag vet inte om jag gillar uttrycket att "fira kvinnodagen". Egentligen är det en dag som också retar upp, irriterar och gör mig förbannad över de uppenbara brister som finns i jämställdheten i världen men också i Sverige och i min egen omgivning. Gårdagens kommunfullmäktige var väl ett konkret exempel. Avslag på förslag i en motion från oss sossar om en plan för att avskaffa de ofrivilliga deltider som finns och som nästan enbart drabbar kvinnor. En ordning som undergräver många kvinnors självständighet, ekonomiska trygghet och möjligheter i arbetslivet och som bygger på någon märklig syn på kvinnor som ska anpassas, vara regulator, på arbetsmarknaden.

Samtidigt, med samma kommunledning, har samma församling fullmäktigeledamöter avsatt miljoner för att ge en viss ersättning till kvinnor som avstår förvärvsarbete och i stället är hemma med barnen. "Vårdnadsbidrag", något som till och med ifrågasätts av kristdemokraternas partiledare Hägglund. En reform som knappast bygger på kvinnors krav utan mer på drömmar om gårdagens hemmafruideal som möjligtvis härskar i vissa grupper.

Det är
nog bra att många av Huddinges ledamöter i fullmäktige uppmärksammar kvinnodagen. Men lite feminism både före och efter 8 mars skulle inte skada "saken". För knappt tolv timmar sedan röstade fullmäktige emot en ordning där heltid är norm och deltid rättighet.

Idag skriver Eva Cooper på SvD Brännpunkt om "myten om de röda kvinnorna". En sak är klar: med agerande som de borgerliga i Huddinge kommer bilden av borgare som ganska overksamma, passiva och till och med bakåtsträvande när det gäller kvinnors rättigheter och möjligheter att få ny jordmån.

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,