onsdag 23 mars 2011

Håkan Juholt, hallå!! Här är lite sistaminuten till talet :-)

För drygt 26 år sedan (!) skrev vi det. Nyårstalet på Bommersvik som jag fick en stor ära att hålla inför ett par hundra SSU-are utrustade med facklor i vintermörkret. Vinter. Mörkt. Spänningar i världen mellan öst och väst. Palme som statsminister. Och "lärofader" i detta talskrivande en även då mustaschprydd Håkan Juholt. Idag sitter han själv och finslipar på det tal han ska hålla när han på fredag skriver in sig på den lista av partiordföranden som han då lärde de yngre SSUarna om. Branting och Per-Albin. Tage Erlander som själv kom till vår kurs och berättade om sina minnen. Palme. Ingvar. Mona. Ja, du Håkan. I den listan finns från och med fredag också namnet "Juholt".

Under dagen
har jag sett hur några bloggare skickar tips inför det där installationstalet. Precis som Håkan inspirerade oss,, sina "SSU-elever" som jag själv, Carola Berntsson och Thomas Fridh och andra vid kursen på Bommersvik, vill många ge uppslag till det innehåll som Håkans tal ska ha på lördag. Nu slutputsar han på talet.

Jag
vill först och främst ha ett glädjens och energins tal!! Politik ska vara att både vilja, att kunna, att brinna och att samla energin hos väldigt många för ett gemensamt mål. Socialdemokrater har varit alltför tyngda av deppighet det senaste halvåret. Må detta vändas till ett djävlar anamma och en vinnarskalle hos var och en. Jag tror faktiskt inte det är särskilt svårt. Att tala om det alla innerst inne vill och som väldigt många av oss har längtat efter KAN bara blir framgångsrikt.

Socialdemokratin
behöver inte baka in berättelser om moderater, vare sig nya eller gamla, i tal och skrifter. Det är att hitta botemedel om samtidens klyftor i samhället som är drivkraf, inte i sig en politisk motståndare. En del av dessa samhällsklyftor har moderater förvisso skapat eller fördjupat. Men vi kan inte bara andas negativ livsluft. Vi brinner ju för frihet, verklig frihet, för internationell solidaritet. Vi brinner för att på allvar utjämna klyftor mellan människor. Vi "står inte bara upp" för jämställdhet. Det är en av våra absolut viktigaste uppdrag som i grunden handlar om att värdera människor lika. Vi vill lyfta det gröna och gärna "det gröna folkhemmet". Det är helt riktigt, som Göran Persson och andra har tagit upp, något som ger jobb och tillväxt i omställningen. Men det är också en överlevnadsfråga. Det är en fråga om solidatitet mellan oss i den rika världen och de väldigt många fler människor som tyvärr lever under knappare förhållanden.  

Juholt behöver inte nämna Reinfeldt i talet. Väldigt många efterlyser i stället socialdemokratins egna vägval och egen politik. Här kommer ett av Håkans viktigaste besked:

"Jag är stolt nyvald partiordförande för Sveriges socialdemokrater. Det må vara stort. Det må vara högtidligt. Det må vara något som skrivs in i historieböcker. Men hur stort det än är kan det aldrig ge mig mandatet att på egen hand formulera socialdemokratins politik. Det görs av partiet som är dess medlemmar. Det görs av partiet i nära dialog med svenska folket. Det görs på caféer och i formella möten, på nätet och i studiecirklar. Det görs när människor möter sin sosse på jobbet och på gårdsmötet eller när partiet knackar på just din dörr för att få veta vad just du vill och tycker.

Därför vill jag återsamla denna kongress om låt oss säga ett år. Då ska vi ha hunnit ha en bred politisk verkstad i hela detta land. Från det skånska Trelleborg över den västra kusten, förbi Sveriges framsida Göteborg och genom Dalsland söker sig socialdemokratin, i en parallell rörelse som samtidigt går längst östkusten. När vi når allra högst upp möts de båda rörelserna genom Sverige. Och må Kiruna ha flyttats en aning på kartan men jag vill då göra Socialdemokratin klar för att flytta ännu tyngre bergmassor än så när vi äntligen är beredda för en Nystart, inte bara av socialdemokratin utan också en nystart för Sverige
Socialdemokratin är en oerhört central och viktig del av Sverige. Även om väldigt många av oss bor i storstad är Sverige också städer och landsbygd som omger de stora städerna. Jag tänker ofta på min grannkommun, Botkyrka av ett skäl. Även om samma skillnader mellan människor finns i min kommun så är Botkyrka än mer tydligt i klassklyftor. Norr och söder. Rikt och fattigt. Men samtidigt en kommun som trots kommundelarpartier ändå håller ihop. Det finns i Sverige en sammanhållning och gemenskap som vi ska bygga vidare på och som i väldigt stor utstäckning beror på socialdemokratin. Det går att hålla ihop Sverige. Det kräver också att man ser rikedom i glesbygden men också erkänner fattigdom i storstaden.

Det betyder
också att partivänner förstår att det inte främst är för fåtal knackade dörrar i Stockholm som är förklaring till ett sämre väljarstöd i den regionen, utan mycket mer komplicerade faktorer än så. Det betyder också att en socialdemokrati som vill leva vidare, som hyllar matematik så pass att man räknar betydelsen av de större städerna för den egna överlevnaden, förenar "stad och land" och inte utvecklar motsättningar.

Motsättningarna
finns politiskt mellan höger och vänster. Ibland är det viktigt att bryta de motsättningarna. Det KAN vara över hela linjen, som att markera ett stöd för rätten att få bli bemött värdigt om man flyr till Sverige. Den kan vara långsiktiga frågor som energi, om förutsättningar för näringslivet, om arbetsrätten eller om insatser för miljön.


Håkan. Skriv ett tal som pekar framåt. Skriv ett tal som framhäver självförtroende. Låt mustaschen vaja och svaja i leenden över Sveriges möjligheter och framför allt över de bättre möjligheter som vår socialdemokrati vill ge ALLA, inte bara nästan alla, till ett gott liv. Visa benhård vilja att ta itu med segregation och klassklyftor vart än de visar sig. Nu kör vi och nu äker vi! Hela partiet i hela Sverige!

Fler som skriver taletips.
- DN, artikel
- Peter Högberg, Röda Berget, Annika Högberg, Johan Westerholm,
Partistaten om att vi kan inte vänta. 

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,