I morgon en partikongress med ledarskifte. Ända sedan valdagen har "interna och externa" debattörer, medier och andra haft ett närmast totalt fokus på person. Samtidigt har väl dels ett vardagligt politiskt slit rullat på och samtidigt har några av oss med ganska hög frekvens efterlyst den där politiska debatten inför framtiden. Avstampet för detta är ju tänkt att komma under kongressens dag två och tre.
Oaktat det har tidningen Dagens samhälle, som tyvärr saknas idag i mín brevlåda, en genomgång av kvarvarande S-ledare lokalt i landet. Undersökningen har på morgonen spritt sig i landets medier. Något av en uppföljning av det som Fokus gjorde redan före jul i Stockholmsregionen, alltså. Den enkäten omnämndes i bl.a Expressen med ett huddingeexempel, tyvärr utan att berätta hela saken om en personförändring som faktiskt redan hade skett, om inte med "sparkade företrädare" som följd. Om nu det i sak är något självändamål....Det verkar som om sossar lokalt förmår att behålla ett förtroende för ledare trots politiska bakslag. Förvisso har man väl rätten att tycka det är en korkad strategi. Men då gäller det att tänka till: Det KAN, i alla fall teoretiskt, vara så att partimedlemmar - som ytterst utser sina företrädare själva - tycker att valresultat beror på mycket mer än plus och minus i lokala företrädares förmågor och karaktärer.
Så sent som i lördags hade (S) i Huddinge årsmöte. Då gällde det om den lokala styrelsen för (S) borde "sparkas" eller på annat sätt ta några personliga konsekvenser av valresultatet i höstas. Vi hade i den valberedning som jag leder tagit den frågan som första inledande punkt i vårt förslag. Men, som också läsaren av min blogg säkert anar, såg vi inte den direkta kopplingen. Ett valresultat lokalt under ett valår som 2010 har så många fler förklaringar än just en lokal partilednings eventuella skavanker.
Kloka medlemmar, sammanfattningsvis.
En eller annan debattör och bloggare lär som ofta vräka sig över mätningen för att peka finger och tjata om ansvarstagande. Det finns i en del fall säkert anledning till det men det gäller samtidigt att hålla balansen. Att medan medlemmarna ger ett fortsatt stöd till en lokal företrädare ställa sig som utanförstående "experttyckare" må vara var och ens rätt men kan samtidigt framstå som en aning töntigt. Bygger omvalet på ett aktivt och äkta stöd för en företrädare samtidigt som fler och kanske viktigare förklaringsmodeller finns till ett sämre valresultat är det inte alls omöjligt att välja om företrädare. Och som rubriken säger: Att inte sparka företrädare kan vara demokratiskt .
Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om politik, socialdemokraterna