onsdag 23 mars 2011

En mer rödtonad socialdemokratisk nystart

En viss bloggmättnad har slagit ut mig under rekordlång tid, mätt över tid då jag varit i Sverige. Tyst här sedan i fredags och detta trots en rad aktuella och heta händelser, en stundande partikongress och kriser i världen. Möjligen blev det alltför mycket. Eller så har annat i livet faktiskt fått komma före...

Jag tänker ändå blogga från S-kongressen i helgen. En "tillställning" som måhända kunde ses med viss oro i blicken tidigare men som nu verkar förutbestämd att "gå i lås" för en ny ledning. Det finns liksom inga tecken på något annat. En valberedning som är spikat sitt förslag. Två "petningar" som om inte hyllas av de drabbade nu ändå accepteras av både Östros och Johansson. Samtidigt tre tillkommande namn, Damberg som ekonomi-politisk talesperson (?), Veronica Palm i VU  tillsammans med Paggan.

Under veckan som gått har också partistyrelsen sågat förslag om en extra kongress ytterligare och det gärna redan i höst. Där har min egen tanke varit - och är - att partiet efter ett halvår i inre "plåga" behöver tagga diskussioner om den politiska inriktningen framåt och göra det i dialog med svenska folket. Inte surmulet eller som en fortsatt eftervalsplåga. Socialdemokratin behöver lyftet, visionen, berättelsen och sakpolitiken. Förnyelse här och där, möjligen, men just det begreppet är inte min poäng med en kongress som tar upp politik efter att medlemmar har fått delta i någon slags politisk verkstad under ett halvår. Här finns en reaktion som är helt obegriplig, den att en kongress för politiska diskussioner i höst skulle förlänga "inre slitningar". Det är förstås nonsens. Avgörande är om det är 2013 som valbudskapet ska mejslas fram eller om ett parti på 30 procent behöver börja redan nu för att ha en chans att fästa bilden av en ny (återuppväckt) rörelse i väljarnas medvetande.

Men trots allt. Socialdemokratin samlas till kongress. Juholt väljs och håller ett skarpt tal, ideologiskt klockrent och tryggt. Ombud som kunde vara arga sådana "glider in" i den vanliga partikongresstämningen och en inre känsla över samhörighet och sammanhållning som det viktiga. Några sekunder har de till förfogande för att säga något politiskt och sen bär det hemmåt igen på söndag. En ny ledning finns på plats och politiken kan mejlas fram. Den politiska matchen mot högern och framför allt mot brister i samhället kan börja på allvar. Det ser inte alls så dystert ut som en och annat vill göra gällande...Trots allt.

Peter Högberg, Peter Johansson, Sandro Wennberg, Johan Westerholm och HBT-sossen skriver i AiP  om detta och har fått en hel del uppmärksamhet i andra medier för tankarna...

Mer:
- GP: Krönika av Ann-Sofie Hermansson
- Aftonbladet om Netroots-krav på höstkongress
- DN om kongressen.
- Lena Sommestad svarar om extra kongress (klokt)
- Partistaten - en bloggare som inte kan vänta.
- Martin Moberg om ett brevsvar.
- Emil Högberg om petningar...

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,