tisdag 11 september 2012

Stockholmarna förlorar miljoner på moderat senfärdighet om tunnelbanan


Blir det någon tunnelbana till nya Hagastaden i Stockholm? Nja, tveksamt och den som såg gårdagens ABC blev inte mer positiv. Fram till 2009 var enigheten stor om behovet av t-baneutbyggnad. Därefter har Moderaterna släpat fram den berömda "långbänken" och placerat projektet i framtida ovisshet. Det har gjort att byggbolagen känt sig lurade och att attraktiviteten i de nya byggprojekten minskar något. Det har lett till omförhandlingar av avtalen som resulterade i en prissänkning med 700 kronor kvadratmetern. Nu förlorar Stockholms stad över 60 miljoner på grund av lägre ersättning för marken.

Moderatledaren Reinfeldt är medveten om att Stockholmarna kräver fungerande kollektivtrafik. Han har insett att om han och hans parti ska lyckas behålla makten i staden och i landstinget så krävs nya tongångar om kollektivtrafik. Därför talade han i Gustavsberg om hur moderata hjärtan klappar för tunnelbanan. Därför ställdes nya löften ut. Men den som har ansvaret för allt, landstingsrådet Christer G Wennerholm, har inte samma känsla för att använda ens en basal retorik i medier. När ABC ville ställa frågor om Stockholms förlorade miljoner gjorde Wennerholm som ofta. Avböjde kommentarer. Wennerholm är den kostymklädda mannen till höger på bilden ovan, bakom landstingshustomtens bastanta galler.

Nyligen skrev Socialdemokraterna Karin Wanngård och Helene Hellmark Knutsson på DNs Stockholmsdebatt med rubriken "Varför ska vi lita på moderaternas löften"? Frågan är i högsta grad befogad.

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots, Politometern och Intressant