lördag 29 september 2012

En "svagt åtstramande budget" vinner inte väljarstöd

DN webb, förstasidan om DN/Ipsos mätning
Lördagsförmiddagen inleddes med en stor moderat kampanjstart runt om i Sverige. Via webben och Google Hangout kunde man följa regeringspartiets entusiastiska kampanjarbetare från olika delar av landet, peppade av Fredrik Reinfeldt och partisekreterare Kent Persson. Någon extra kick lär partiets företrädare inte få om de tar del av dagens DN/Ipsos-mätning om väljarnas sympatier. Mediernas rubriker torde tvärtom slå ner modet på ganska många allianssympatisörer.

Socialdemokraterna och Miljöpartiet är nu lika stora tillsammans som hela regeringsalliansen. Det är Mp som gör en kraftig framryckning med 2,1 procent och med S 34,7 och Vänsterpartiets 4,9 landar "de rödgröna" på ett stöd av nära hälften av väljarkåren eller 49,5 procent. Allianspartierna kan ha en betydligt allvarligare sits än bara en enstaka mätning som visar nedåt. Skulle dagens siffror också bli valresultat hamnar både Centerpartiet och Kristdemokraterna utanför riksdagen, med sina 3,7 respektive 3,2 procent.

Det här resultatet kommer efter de borgerligas budgetpresentationer runt om i landet. Satsningar, som på infrastruktur och ökad forskning, är positiva besked men har inte gett lyft i opinionen. Det kan bero på att partierna kom med sina satsningar som svar på Stefan Löfven och Socialdemokraternas utspel i början av året. Den största "reformen" i den "svagt åtstramande" budgeten är en sänkt bolagsskatt som brutto kostar 16 miljarder. Få väljare verkar upprymda över Reinfeldt och Borgs prioriteringar, där till och med Företagarna gör tummen ner med kommentaren: "Ger inte ett enda nytt jobb i Sverige". Det läggs till en lång rad av misslyckanden med jobbpolitiken där arbetslösheten biter sig fast samtidigt som politiken inte gör det den borde.

Opinionsmätningen ger också en bild av Alliansens problem. När Reinfeldt äntligen ger de mindre partierna utrymme att profilera sig i de egna hjärtefrågor som pressats in i budgeten blir resultatet ett tapp i väljarstöd. Som av borgerligheten tilltänkt regeringsbildare ytterligare en period har Reinfeldt all anledning att vara orolig. Redan idag leder han en regering i minoritet och med Centern och Kristdemokraterna utanför riksdagen får han flytta ut från Rosenbad. Samtidigt blir angreppen i regeringsfrågan på oppositionspartierna mindre trovärdig när Moderaterna själva inte kan erbjuda ett tryggt och stabilt regeringsalternativ. För Annie Lööf kommer mätningen som en extra trist ettårspresent och måste vara ett nedslående kvitto på insatserna.

För Socialdemokraterna och Stefan Löfven finns ett förtroende som måste vårdas. Det började olyckligt när budgetmotionen beskrevs som en "affärsplan" för "hårt arbetande människors hopp, värderingar och intressen". Till sitt innehåll har S-alternativet under veckan framstått som allt mer innehållsrik. Förutom satsningar på forskning och innovationer kommer förslag om förbättrad sjukförsäkring, extra stöd till skolor med sämre resultat och inte minst ett "paket" arbetsmarknadspolitik där eländet Fas 3 föreslås försvinna och ersättas med skarpare insatser. Till det kommer förhoppningsvis ytterligare reformer på bostadsbyggande, miljö- och klimatsatsningar, förbättring av a-kassan och tydlighet om att skattepengar ska användas till den välfärd de är avsatta för.

Det är två år kvar till nästa val. Sakfrågor och konkret politik kommer att avgöra. Grunden för väljarnas val av parti kommer att handla minst lika mycket om färdriktning, om vilket samhälle man önskar eller inte önskar och om hur man ser att dagspolitiska förslag leder mot det önskade målet. Dagens mätning visar att en majoritet av väljarna inte vill ha ett Sverige med växande klyftor, hög arbetslöshet och brister i välfärdsverksamheter och trygghetsnät. Man vill se en motsatt utveckling och det förklarar möjligen dagens opinionssiffror och förhoppningsvis ett kommande valresultat.


Mer: Aftonbladet, SvD, Ekot
Fler: Göran Johansson, Peter Högberg, Johan Westerholm,
Läs fler inlägg på portalerna NetRoots, Politometern och Intressant