fredag 31 augusti 2012

Vem har anledning av fira Alliansens åtta år?Möjligen ligger det symbolik i det: Alliansens fyra partiledare firar åtta år som "Allians" med att utlova satsningar som Socialdemokraterna tidigare har föreslagit och som man själva har dömt ut om "oansvarigt". Det är förstås positivt att satsningarna planeras och blir en viktig transportförbindelse mellan huvudstaden och Norrköping / Linköping, klara att färdas på den dagen jag själv pensioneras. Nu var det inte bara tåginvesteringar som var temat för partiledarnas tågresa. Det var också tårta och firande av Alliansbildningen.

Egentligen var det ju de "gamla vanliga" borgerliga partierna som träffades. Men konceptet som i Reinfeldts initiativ döptes till "Allians för maktskifte", som blev "Allians för Sverige" som blev "Alliansen" gav en medial uppmärksamhet utan like. Alla företrädare hade liknande talepunkter och nämnde "Arbetslinjen" i alla kommentarer. "Arbetslinjen" blev i praktiken några "jobbskatteavdrag", FAS 3 och försämringar i sjukförsäkring och a-kassa. Arbetslinjen blev mest retorik alltmedan arbetslösheten som sådan bet sig fast. Trots det omvaldes de fyra år 2010. Nu kan man blåsa tårtljus.

Man kan onekligen fundera över vem mer än de fyra alliansledarna som har anledning att fira. Visst finns det grupper som ekonomiskt har tjänat på politiken. En del väldigt mycket. Andra har förlorat stort. Och Alliansen beskrivs idag, med Centerledaren Annie Lööfs ord, som en konstellation där "glöden har falnat". Så är också Alliansens Reinfeldts "skapelse" där hans eget parti är störst och bestämmer mest. Krismöte ska hållas i Småländska Maramö.

Tårta, tågresa och turné på årsdagen kombineras med nya opinionssiffror. Novus berättar att två av de fyra allianspartierna, Centern och Kristdemokraterna, inte skulle klara sig in i riksdagen om det vore val idag. Reinfeldt är glad utåt men måste inombords känna stor oro. Han leder en regering i minoritet, han har själv pressat fram att en statsminister avgår automatiskt efter val och det är på inget sätt självklart att Alliansen står sig efter valdagen. Inför valet 2006 var optimismen om samarbetet så  stark att man lät registrera en gemensam partibeteckning att gå till val på. Någon "Allians för Sverige" blev det aldrig i den meningen. Vilken kaka som ska ätas tio år efter Alliansens bildande är väl skrivet i stjärnorna.

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots Politometern och  Intressant