onsdag 22 augusti 2012

Bostadspolitiska förslag - men tyvärr inte från regeringen


Den gångna helgen lyftes bostadspolitiken igen. Skälet är att höstterminen börjar och för många studenter skakas studieinspirationen av det praktiska problemet att inte ha någonstans att bo. Men studentbostadsbristen är bara en del i bostadsproblemet. Det saknas hyresrätter också för andra bostadskonsumenter. Så sent som igår rapporterade min egen kommuntidning Mitt i Huddinge om många sökande och samtidigt en stor brist på bostäder. Dels byggs knappast några nya hyresrätter och dels har kommunens bostadsföretag Huge av de styrande Allianspartierna tvingats omvandla delar av beståndet till bostadsrätter.

I juli presenterade Socialdemokraternas Veronica Palm ett antal förslag för att få fart på byggandet. Statliga kreditgarantier, byggbonusar för studentbostäder och särskilda storstadskommissioner för storstäderna var förslag i en första rapport. I dag kommer fler förslag men då från Miljöpartiet. Man vill använda AP-fonderna som en hjälp för dem investeringarna. Rätt eller fel förslag, så presenteras i alla fall tankar och idéer. På DN Debatt  skriver också "bostads-professor" Hans Lindh om investeringar för att få fart på byggandet.

Från den regering som har ansvaret för politiken och för bostadspolitikens förfall hörs inte ett knyst. Det senaste med antydan om något är från Almedalen och då i form av generella utspel om "utredningar". I övrigt har bostadsministern tidigare lyft fram kommunernas ansvar och tagit fram förslag om avdrag för uthyrning av delar av en bostad. Så mycket mer är det inte. För den som står i bostadskön måste den initiativfattigdomen och oviljan till handling vara oerhört jobbig att beskåda.


Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern