lördag 18 augusti 2012

Reinfeldt med sommartal och nya arbetsgrupper


"Gemensamma arbetsgrupper för att utveckla alliansens politik..
.". Det är ett löfte från moderatledaren Reinfeldt i en artikel i Dagens Nyheter. Det är inte den höga arbetslösheten eller de växande klyftorna mellan människor som fått honom att ta till pennan. Dagens artikel är ett svar på den kritik som Centerpartiets Annie Lööf levererade i sitt tal i Almedalen i juli. För att råda bot på det dystra läget föreslog hon ett möte med de borgerliga partiledarna  i Småland. Till det tackar Reinfeldt ja. Annie Lööf var inte nådig i kritiken. I talet beskrev hon känslan av att som ny partiledare träda in i Reinfeldts Rosenbad.

Men jag saknade något. Från början kunde jag inte ta på det. Men efter ett tag förstod jag. Det saknades reformtempo. Reformiver. ..Det gemensamma projektet har tappat fart. Projektets glöd har falnat. Samtidigt som det finns ett antal stora utmaningar som återstår.

Kritiken från Almedalen handlade om utanförskapet, det vill säga den stora fråga som de borgerliga vann valet på 2006. Här behövs göras mer, menade Lööf. Och svaret idag från Reinfeldt blir väl inget annat än en bekräftelse på att "arbetslinjen" i sin praktiska politik har misslyckats när arbetslösheten fortfarande är på höga nivåer. "Massarbetslöshet" som det beskrevs av Reinfeldt 2006. Han skriver själv i svaret att "alltför många människor är arbetslösa. Unga och utrikesfödda har det särskilt svårt". Tyvärr saknas tankar om hur politiken ska vridas om. Möjligen är det det som nya arbetsgrupper ska göra något åt. Klimatet, tillväxten, välfärden och landsbygdens utveckling var andra punkter som Lööf lyfte fram i talet. Reinfeldts svar nämner de punkterna utom landsbygden. Den verkar Centern få sköta själva.

Dagens sommartal innehåller säkert en del från debattinlägget i DN. Det var ju i ett sommartal, då i Vaxholm, som Reinfeldt första gången lanserade "Allianstanken". "Allians för maktskifte". Men Reinfeldt måste också möta andra förväntningar och utmaningar. Just nu diskuterar regeringspartierna vad höstens budget ska innehålla. Från våren vet vi att det enda skarpa förslaget har handlat om avdrag för uthyrning av en del av bostaden. Nu signaleras investeringar i forskning och infrastruktur och förslag om att bolagsskatten ska sänkas. På en rad andra punkter finns också olika syn på prioriteringarna.

"Alliansen har gjort en fantastisk resa". Så avslutar Reinfeldt artikeln i DN och möjligen kommer det också i sommartalet. Det riktigt allvarliga är att det inte gäller för många av de människor i Sverige som har berörts av politiken på nära håll. Om Reinfeldt har några nya besked till de många i arbetslöshetsköerna, till alla dem som tvingats in i FAS 3, till de som direkt, hårt och konkret har fått sin livssituation söndertrasad av försämringarna i arbetslöshetsförsäkringen eller i sjukförsäkringen, lär vi få återkomma till efter talet. Jag har tyvärr inte några större förhoppningar på den punkten.

Kanske fångar Fredrik "Tokmoderaten" Antonsson bilden av Reinfeldts ledarskap i ett inlägg på SvT Debatt. 
Partiet byter kulör som en kameleont, för att passa in i omgivningarna. Partiet byter nisch för att alltid verka vara relevant och för att möjligtvis kunna optimera populariteten bland väljarna. Partiet förnyar sig mest hela tiden och innan ett gäng arbetsgrupper levererat sina funderingar kan ingen vara riktigt säker på vad de nyaste av de nya Moderaterna egentligen tycker nuförtiden…
Av Reinfeldts inlägg på DN debatt verkar den inriktningen som Antonsson beskriver även gälla framöver.

Fler: Röda Berget, Thomas Böhlmark, Roger Jönsson,

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant
Läs även andra bloggares åsikter om <a href="http://bloggar.se/om/politik" rel="tag">politik</a>, <a href="http://bloggar.se/om/alliansen" rel="tag">alliansen</a>, <a href="http://bloggar.se/om/val+2014" rel="tag">val 2014</a>, <a href="http://bloggar.se/om/Fredrik+Reinfeldt" rel="tag">Fredrik Reinfeldt</a>, <a href="http://bloggar.se/om/Annie+L%F6%F6f" rel="tag">Annie Lööf</a>, <a href="http://bloggar.se/om/" rel="tag"></a>