onsdag 29 augusti 2012

Arbetslöshetens politiska pris?

Igår kom nya siffror över arbetslösheten från SCB, och gäller andra kvartalet 2012. 425 000 går utan jobb, eller 8,3 procent. 114 000 är långtidsarbetslösa och av dem har hälften varit det i minst ett år. Bland de utrikes födda var arbetslösheten 15,8 procent, bland inrikes födda var 6,8 procent. Ungdomsarbetslösheten biter sig fast. Den var 27,4 procent i åldersgruppen 15-24 år. Av de arbetslösa ungdomarna var 52,1 procent studerande på heltid.

Det finns minst två sätt att använda de här siffrorna. Det ena är förstås kunskapen om läget för att man ska kunna sätta in rätt åtgärder. Det andra är att siffrorna ska användas för att utvärdera om den regering och riksdagsmajoritet som styr har lyckats eller inte lyckats med det man lovade väljarna.

Siffror och siffror. Arbetslösheten är så mycket mer. Arbetslösheten handlar om människor och om hur livet runt omkring förändras i dess spår. Jag läser Marinas inlägg "Fyfan vad detta suger". Det borde fler göra. Samma sak med bloggen Fasan som skriver om regeringens stora katastrofreform i arbetsmarknadspolitiken, Fas 3.

Med tanke på den retorik som Allianspartierna använde i såväl 2006 som 2010 års val så är det tveklöst så att arbetslösheten inte har minskat. Sysselsättningsökning, ja, men samtidigt har befolkningen och därmed arbetskraften som helhet växt. Utvärderingen av politiken kan inte baseras på  det utan måste utgå från formella löften eller det budskap som regeringen vann makten på. Det var, möjligen med viss överdrift, att vi inte skulle ha någon arbetslöshet bara Reinfeldt fick styra.

Jobbskatteavdrag, tal om att förenkla för företag och försämringar i a-kassa och sjukförsäkringen skulle få nya jobb att växa fram och få människor att välja arbete i stället för "bidrag". Med undantag av några större förbättringar för företag sjösattes politiken. Arbetslöshetssiffrorna förändras inte på samma sätt. De förtjänas att upprepas: Fakta är att Reinfeldt i sin första regeringsförklaring sa:

Över en miljon människor står utanför arbetsmarknaden. Trots stark tillväxt råder det 
massarbetslöshet.

Fakta är att Anders Borg i sin första budgetpresentation sa:

Vi har hög tillväxt, vi har låg inflation och vi har överskott i de offentliga finanserna – men det råder massarbetslöshet.

Det är två år kvar till valdagen. Mycket hinner hända och visst har regeringen en möjlighet att vända utvecklingen och vara offensiva, precis som man gärna vill ge bilden av i sina egna "tabellverk". Men möjligen är opinionsläget vi ser i dag väljarnas markering att man inte gillar utvecklingen. Det politiska priset för misslyckandet med jobbpolitiken kan komma att upprepas i september 2014.


Läs fler inlägg på portalerna NetRoots, Politometern Intressant