söndag 22 maj 2011

Mp-tågets nya draglok kommer inte att dra fram Carl Bildts oljepolitik

Miljöpartiet avslutar sin kongress och jag har precis hört de två nyvalda språkrören hålla sina linjetal. Först Åsa Romson och sist, och därmed "sista ordet",: Gustav Fridolin. Åsa talar mycket om miljöuppdraget och om internationellt perspektiv. Gustav tar på sig rollen att bekräfta det han och partivännerna ser som Miljöpartiets betydelse för samhällsutvecklingen. "Partiet" som stoppar besparingar i skolan. Partiet som står för arbetsmiljökampen. Partiet som samlar lokala proteströrelser och driver på. Partiet som också "snott" Mona Sahlins gamla tankar (och delvis av (S) sumpade...) att rusta miljonprogrammet. Ett internt tal med främsta funktionen att stärka det egna självförtroendet. Här finns inga tak som begränsar beskrivningen av partiets stordåd för mänskligheten.

En tyngdpunkt i alla analyser av innehållet i talen lär vara kring det "politiska spelet" och om den nyvalda Mp-ledningen har ett fokus på samarbete åt vänster eller möjligen svänger över till stöd för Reinfeldts allians. Den som hörde Åsa Romsons markeringar mot Reinfeldts regering har nog svårt att se något djupare och tätare samarbete. Den som hörde Fridolins tal om att förändra och investera "i stället för jobbskatteavdrag" ser nog också varthän det barkar. Expressens KG Bergström påminde i en Svt-intervju om hur det såg ut i Vallokalsundersökningen i höstas. En monumental andel av Mp-väljarna ser sig som vänster. Men därav också en naturlig följd att partiet under helgen valde just Romson och inte utmanaren Valtersson till nytt "rör."

DN gör som ofta på sin ledarsida: lämnar all kontakt med sansad politisk analys och ägnar sig i stället åt att agera flygblad. Här handlar det om att försöka bidra till ett miljöparti som kan säkra Reinfeldts alliansregerings inflytande mer än att mp ska "återfalla" i ett rödgrönt samarbete. Det finns mycket som talar för att DN kommer att bli besviket. Bara tanken att Åsa Romsons miljöambitioner skulle formuleras till praktisk politik tillsammans med oljemagnaten och utrikesminister Carl Bildt framstår som en helknäpp tanke.

Mer:
- AB med rubriker om att "båda rören har knarkat"...
- AB- Lena Mellin med analys,
- SvD. Göran Erikssons analys
- DN om Romson, om politik-prioriteringar, om apotek,
Fler som bloggar.
- Michael Granstedt om gröna dagar.
- Högbergs tankar om nya rör, liksom Martin Moberg,
- Mattias Lundbäck om förlegat och framtid..
- Helene Öberg med Rörbild!
- Röda Berget om Fridolins vilja
- SvD-ledare om rör med mandat

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,