söndag 22 maj 2011

Mp-tågets nya draglok kommer inte att dra fram Carl Bildts oljepolitik

Miljöpartiet avslutar sin kongress och jag har precis hört de två nyvalda språkrören hålla sina linjetal. Först Åsa Romson och sist, och därmed "sista ordet",: Gustav Fridolin. Åsa talar mycket om miljöuppdraget och om internationellt perspektiv. Gustav tar på sig rollen att bekräfta det han och partivännerna ser som Miljöpartiets betydelse för samhällsutvecklingen. "Partiet" som stoppar besparingar i skolan. Partiet som står för arbetsmiljökampen. Partiet som samlar lokala proteströrelser och driver på. Partiet som också "snott" Mona Sahlins gamla tankar (och delvis av (S) sumpade...) att rusta miljonprogrammet. Ett internt tal med främsta funktionen att stärka det egna självförtroendet. Här finns inga tak som begränsar beskrivningen av partiets stordåd för mänskligheten.

En tyngdpunkt i alla analyser av innehållet i talen lär vara kring det "politiska spelet" och om den nyvalda Mp-ledningen har ett fokus på samarbete åt vänster eller möjligen svänger över till stöd för Reinfeldts allians. Den som hörde Åsa Romsons markeringar mot Reinfeldts regering har nog svårt att se något djupare och tätare samarbete. Den som hörde Fridolins tal om att förändra och investera "i stället för jobbskatteavdrag" ser nog också varthän det barkar. Expressens KG Bergström påminde i en Svt-intervju om hur det såg ut i Vallokalsundersökningen i höstas. En monumental andel av Mp-väljarna ser sig som vänster. Men därav också en naturlig följd att partiet under helgen valde just Romson och inte utmanaren Valtersson till nytt "rör."

DN gör som ofta på sin ledarsida: lämnar all kontakt med sansad politisk analys och ägnar sig i stället åt att agera flygblad. Här handlar det om att försöka bidra till ett miljöparti som kan säkra Reinfeldts alliansregerings inflytande mer än att mp ska "återfalla" i ett rödgrönt samarbete. Det finns mycket som talar för att DN kommer att bli besviket. Bara tanken att Åsa Romsons miljöambitioner skulle formuleras till praktisk politik tillsammans med oljemagnaten och utrikesminister Carl Bildt framstår som en helknäpp tanke.

Mer:
- AB med rubriker om att "båda rören har knarkat"...
- AB- Lena Mellin med analys,
- SvD. Göran Erikssons analys
- DN om Romson, om politik-prioriteringar, om apotek,
Fler som bloggar.
- Michael Granstedt om gröna dagar.
- Högbergs tankar om nya rör, liksom Martin Moberg,
- Mattias Lundbäck om förlegat och framtid..
- Helene Öberg med Rörbild!
- Röda Berget om Fridolins vilja
- SvD-ledare om rör med mandat

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Kommentarer (4)

Laddar... Loggar in...
  • Inloggad som
Jag tror inte det finns någon fara i att det blir ett Rödgrönt samarbete så som det var konstruerat som en karbonkopia inför valet 2010 av alliansens projekt men jag tror att det blir mycket samarbete mellan S och Mp och även V för den delen.

Jag gissar att många flyttar sig från Mp till S samtidigt som Centern gjort självmål och övergivigt stridsfrågan om kärnkraften något som kommer göra att människor som varit Centern trogna under lång tid tar steget från Centern till Mp.

Mp är ett parti som tonat ner ledarens roll och språkrören är ju mer som någon typ av ombud för deras parti. Den metodiken att samlas kring de frågor och idéer som de vill genomföra och vara villiga att samtala med alla partier förutom Sd gör dem ett till ett parti som får igenom väldigt mycket av sin politik.

Det finns ju partier av principiella skäl som aldrig skulle göra några uppgörelser med varann, jag tänker på ytterligheterna V och Kd som aldrig seriöst skulle sitta ner och driva gemensama frågor.

Det är ju antalet samtalspartners som visar om ett parti är framgångsrikt. Låser man fast sig i ett block som de små partierna gjort i alliansen så får man politiskt stryka på foten vilken man kan se med minskat stöd hos de tre små partierna på allianssidan.

Hade de små partierna på allianssidan varit smarta så borde de sagt att de gärna väljer Moderaterna som första samtalspartner men förbehåller sig rätten att söka stöd för sin politik på Rödgröna sidan om de får ett bra bud.
Peter Nicklassons avatar

Peter Nicklasson · 723 veckor sedan

Helrätt analys Peter Andersson! :)

Fast när dessa vattenmeloner vädrar makt kommer de gamla utpressartakterna att växa likt ogräs.
Ännu är de små, så små tack och lov. Ungefär lika små som SD, och med samma lystna härskardrömmar. Lika som bär på den punkten, paradoxalt nog.....
Sven-Eric Forséns avatar

Sven-Eric Forsén · 723 veckor sedan

Personligen känner jag förtroende för Åsa Romson och Gustav Fridolin då de - med sådan skärpa - avvisar tanken på närmare samarbete med Moderaterna. Särskilt Åsa verkar förena ett genuint miljömedvetande, med en äkta solidaritetskänsla med de svagare, i stor kontrast till de som tror att skattesänkningar är något slags universalmedel för att lösa alla problem. Det är just en sådan felsyn som högern försvarar genom att kalla företeelsen för dynamiska effekter. Och som i själva verket triggar till girighet.

Ny kommentar

Comments by