lördag 14 maj 2011

Politisk debatt- Ja. Men rensa bort de råa lögnerna

En eller annan tror kanske att det är ett lokalt eller regionalt övertramp. Jag vill gärna tro det. Det smärtar om lögnen skulle användas planerat av partier i svenska valrörelser nationellt. Här ett flygblad från moderaterna i den pågående valrörelsen i västra Götaland. I texten finns en lång kedja av påståenden som till slut når fram till den anmärkningsvärda slutsatsen att en röst på (S) är en röst på 87 stängda vårdcentraler för 512.264 patienter.

Jag tror
inte ett dugg på slumpen eller på enskilda övertramp. I valrörelsen i höstas var det samma sak, då i Stockholm. Och inte var som helst: Som kommunikatör av att socialdemokraterna stoppar förbifart Stockholm eller har stängt vårdcentraler fanns moderatledaren Reinfeldt. Råa lögner, ja!: Moderaterna har länge använt världens främsta person på skitkastningskampanjer. Karl Rove. Jag tror att han har lärt dom att det negativa kanske inte direkt höjer det egna partiet men att det alltid svätter ut lite skit som påverkar motståndaren, inte minst internt och mobiliseringen av de mer svårflirtade väljarna.

Med lögnen som vapen kan därför marginaler skapas så att man själv vinner val. Vi vill nog inte tro att sådant tänkande förekommer i Sverige. Det gör det. Just därför kan man väl vara särskilt glad om väljarna ger de moderat lortkampanjerna och dagens SvD-ledare en liten örfil i form en rejäl S-framgång i morgonens val. 

Fler: Krassman, Alexandra, Sebastian,
AB: Juholt-framgång, Exp, Juholt- Alliansens skräck. DN, DN2, SvD,

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,