torsdag 5 maj 2011

Friskolor och det saftiga köttet runt välfärdens kärna

Man ska ha stor förståelse för att man har olika uppfattningar. En självklarhet som kanske är större hos oss som är politiskt aktiva än hos andra? Men åsikter och respekt för dessa är en sak. Förståelse för den andres ställningstagande är ibland en helt annan. I frågan om friskolor och om välfärdens resurser har jag oerhört svårt att förstå den ideologiska blockering som präglar en del partier. Resultatet blir en vägran att ta ansvar för skattepengarna. En vägran som ger mindre resurser över att använda i verksamheterna.

Idag skriver Dagens Samhälle i "papperstidningen" om hur partierna ser på vinstuttag från de fristående skolorna, en úppföljning av en rad artiklar om hur det ser ut i dagens Sverige. Källan är den är gången de ledande kommunpolitikerna. Det kanske inte alls är förvånande att 100 procent sossar vill begränsa vinstuttaget och att 92 procent säger ja till kommunalt veto. Det är för mig inte helt förvånande att moderaterna är "värst" på motsatt sida: Trots verkligheten och trots alla skandalartiklar och uppgifter om hur skolpengar hamnar i skatteparadis vill bara 30 procent av de moderata rådet begränsa vinstuttaget och 11 procent säger ja till kommun-veto.

I undersökningen lyfts de centerpartistiska råden fram, och just där skapas en splittring i alliansen. 69 procent av de centerpartistiska kommunalrådet vill begränsa uttaget och 41 procent önskar kommun-veto.

För egen del tycker jag att socialdemokraternas Gustav Möller, som en gång var socialminister, gav oss ett välkännt uttryck som alltid borde styra. "Varje förslösad krona av skattepengar är en stöld från folket". Ställer man upp på den kloka devisen så kräver det också ett antal ageranden som lever upp till den. Att avstå från att ta politiskt ansvar i form av att prioritera utgifter (och förstås inkomster) är inte rimligt. Därför är jag också så kritisk till exempelvis vården där samma parti vägrar ta ansvar för etableringar, ett parti (moderaterna alltså...) som i övrigt är uppfödd med en inneboende misstänksamhet till kommunala kostnader och höjda skatter.

Det resonemanget tvärnitar så fort de pengarna ska användas till privata intressen. I andra sammanhang talas om ambitioner att begränsa de offentliga utgifterna till något som handlar om en välfärdens kärna. Men på vissa områden verkar borgerligt sinnande politiker känna stor lockelse av det saftiga, fruktiga köttet som omger kärnan. Frågan om de fristående skolornas vinster är väl en sådan.

Fler: Kaj RavingMattias Lundbäck med notering om detta i Juholts första maj-tal.


Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,