Nej, trots uppgifterna i medier med bland annat kommentarer av USAs president Obama, har inte FBI uppdaterat sin "most wanted" ännu. Fortfarande finns Usama Bin Ladin med. Men i själva verket dödades den så länge efterspanade bin Ladin av USA-trupper vid ett tillslag i Islamabad, Pakistan. Jag tillhör verkligen inte dem som "firar" någons död. Tänker inte göra det i det här fallet heller. Men samtidigt måste man förstå människors reaktion när nu beskedet kommer. Mannen i fråga ses som ansvarig för ett oerhört dåd, 11 september 2001.
Man kan fundera över efterträdaren som det "hot utifrån" som USA som nation alltid verkar behöva. För att vara oerhört tydlig så var det i bin Ladins fall verkligen inget påhittat utan ett i hög grad konkret och skrämmande hot. Men nationen, som egentligen borde kunna bygga på eget självförtroende, verkar söka den där fienden för att motivera försvarsanslag och det egna inflytandet över världspolitiken. Frågan är nu vem eller vilka som tar över bin Ladins roll som "yttre hot".
Just nu diskuteras i svensk TV de reaktioner som har kommit på händelsen. Den förre presidenten Bush lär ha skickat ett grattis-brev. Och hos en bred allmänhet verkar tankarna komma om hur bin Ladins död kommer att påverka den egna säkerheten. bin Ladins nätverk lär möjligen inte vare sig dö ut eller sätta sig tyst och stilla efter nattens händelser.
Mer: DN1, DN2, DN3, DN4, SvD; AB; GP;
Bloggar. Thomas Böhlmark, Johan Westerholm med analys.
Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om politik, Usama bin ladin, USA, Barack Obama,