lördag 14 maj 2011

Chipsfrågan handlar om mycket mer än ett dyrare SL-kort

Chips har varit välätna under den politiska och mediala debatten veckan som gick. Just nu och/eller för en och annan kanske hela "affären" med finanslandstingsrådets chipsliknelse mest är en rolig grej. Jag tycker inte det. I själva verket har frågan helt andra och djupare perspektiv.

Jag tänker osökt på SvT:s toppjournalist Mats Knutson. Valet 2006 som, om du minns, valde Reinfeldt och de så kallade "nya moderaterna" till makten, gjorde han en sak som väldigt få upprepade eller vågade sig på. I partiledarutfrågningen försökte Knutson komma åt hela kärnan i Reinfeldts förändrade prat om politik och avslöja det faktum att politiken var den gamla vanliga moderata med sänkta skatter och privatiseringar som hetaste drömmar.
"Vad säger det om ett parti, som sänker skatten för de som tjänar mest och försämrar för sjuka och arbetslösa?"
Nu blev inte det där huvudfrågan under utfrågningen, som jag själv minns det. Undersökningar av den visar att Reinfeldt fick hålla sig till sitt prat om jobben, det som senare skulle ge oss bland annat Fas 3-jobb. Men Mats Knutson försökte i alla fall gå till botten med den ideologi som ligger bakom de "nya moderaterna".

Jag tycker att "chipsaffären" hör hemma där. I dess spår finns också finanslandstingsrådets oehört avslöjande uttalande om att SL-kortsavgifthöjningens förlorare ju kan söka socialbidrag. Listan över dessa politikens värderingar men också vägval kan göras mycket längre. I veckan var det bland att i Agenda att barnfattigdomen kan avskaffas för 15 miljarder, dvs lika mycket som ett femte jobbskatteavdrag skulle kosta. Veckan före var det en lokal moderat i fullmäktige som nonchalerade vad en tusenlapp i avgift på Kulturskolan betydde. Så där kan listan fyllas på.

Den moderata
politiska ledningen i landstinget lär få äta chips mycket länge i våra debatter. Men glöm inte att det egentligen handlar om precis det som Mats Knutson försökte sätta ljuset på redan innan Reinfeldt var vald: Moderat poliitik handlar inte bara om en "sänkt skatt nära dig". Det är ett jättelikt värderingsskifte av svensk politik och välfärd där det gemensamma ska hackas sönder, du själv stå för mer och, om du har möjlighet, kunna försäkra dig för att få del av rättigheter och trygghetssystem, i alla fall det som ligger över någon slags minimal "grundnivå".

Men kanske något mer än ren och krass politik. Kanske ett spår och en följd av en väldigt svag kontakt med hur så kallat "vanligt folk" har det i Sverige år 2011. Trots Reinfeldts alla "resor i landet..."

Fler som bloggar:
Sebastians tankar, Alliansfritt, Röda Berget, Martin Moberg, Johanna Graf, Hannah Bergstedt, Annika Högberg, Ledarbloggen,

Mer: DN om en ursäkt, SvD,

Rosdahl:%20%22Har%20du%20inte%20r%C3%A5d%20med%20SL-kort%20-%20s%C3%B6k%20socialbidrag%22


Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,