torsdag 5 maj 2011

Moderaternas Sverigemöte med jubelseminarier om sjukförsäkringseländet
Det har blivit ett tradition att studera seminarieprogram inför moderata stämmor, en dålig vana som säkert hänger kvar sedan min tid som omvärldsbevakare för detta parti på S-riksdagsgruppen. Kommande fredag och lördag är det Sverigemöte i Karlstad. Moderater - "tusentals"- kommer till Värmland och har för detta betalat 2.995 kronor för "senbetalare" och endast 2.495 för "tidigarebetalare". Nu verkar inte alla komma. Moderaten Elias Granqvist förefaller besviken över att partiet i Stockholm har förlagt sin förbundsstämma till samma helg. En sådan krock hade knappast hänt i ett annat parti jag känner.

Programmet
för Sverigemötet (fd. kommunal rikskonferens) har självklara inslag som ett tal av Reinfeldt, av partisekreterare Arkelsten och ekonomiargument från finansminister Borg. På temat "Hur behåller man motivationen utan att segra ihjäl sig? ska, som det heter, "kända idrottsprofiler från Värmland" uppträda. Vore nästan kul om den störste av dem alla (?), Stefan Holm dyker upp så tydligt uttalad sosse som han ändå är.

Det mes
t intressanta är ändå att granska seminariernas teman. Nära på pirrande av nyfikenhet blir man av det seminarier som mest versaler markeras "EJ ÖPPET FÖR MEDIA". Det gäller idéprogrammet. Det gäller det kommunala programmet "Arbete, välfärd och trygghet". Nyfikenheten hos mig gäller verkligen också seminariet om "lokalt utvecklingsseminarium" som egentligen verkar vara ett valinriktat seminarium inför 2014.

Moderaterna
har utöver detta en rad teman där en del är väntade. Ett av dem på temat "Sjukförsäkring" beskrivs som att "De positiva följderna med regelförändringarna i sjukförsäkringen- för såväl sjukförsäkrade som samhällsekonomin diskuteras".

Partiet ska också diskutera temat "Hur får vi en allians att fungera". Här med innehållet att även andra partier, som Mp, ingår i en del koalitioner. Självklart finns också verksamhetsinriktade seminarier med och lika självklart är det väl att Kent Persson, Örebro, deltar i ett om hur partiet ska utveckla nätaktiviteterna för att nå väljare år 2014. Att notera är att partiet också kan försöka "sno åt sig" frågan som har kommit bort lite under det senaste året för (S): Sahlins program om ett miljardprogram för miljonprogrammet, typ, där man diskuterar hur de socialt utsatta bostadsområdena ska kunna lyftas. Huddinges Anti Avsan ska, sannolikt i roller som både riksdagsledamot och bostadsföretagsordförande, hålla i detta. Att det där signaleras resurser från staten till kommunsektorn för upprustning är väl svårt att tro.

Ett av seminarierna (öppet..) ger lite andra signaler som är värda att notera. En av de absolut hetaste frågorna om kollektivtrafiken och dess brister, tas upp på ett särskilt seminarium med Catharina  Elmsäter-Svärd. Att partiet ordnar internseminarium om detta kan självklart inte frånta dem ansvaret för att vinterns alla tågeländesupplevelser och pendel- och busstrafikkaos. Men visst kan man se seminariet som ett erkännande av bristerna men också som en signal om en medveten strategi att lyfta fram brister för att verka ansvarskännande.

Medvetna temaval kopplade till den bild man väl sätta av det "fortsatt nya" partiet. Mycket lite om sänkta skatter. Mycket lite av privatiseringsinspirationer. Och till och med på Filippa Reinfeldts seminarium om vårdvalet ska ifrågasättandet eller det "kritiskt granskande" finnas med. En notering görs i seminariebeskrivningen av 21 landsting med 21 olika modeller för vårdval. "Har vårdval verkligen varit en framgång för patienterna" frågar man sig. Tänkt om man kunde bli så konstruktivt självkritisk också i den dagliga sjukvårdspolitiken och i hemlandstinget Stockholm...?

Jobbfrågan verkar tas upp i ett par, tre seminarier. Om partiet kommer att diskutera Fas 3-frågan vet jag inte. Det framgår inte av seminarieprogrammen. Möjligen dyker det upp på något av de stängda seminarierna eller inte alls.

Jag lär
återkomma med fler inlägg. Ett sådant är väl givet om jag hinner: Spekulationer om vad Reinfeldt kommer att ta upp i sitt tal...För övrigt kan "jippot" följas på SvT...

Fler bloggar
, som Kristina Alvendal om "Egoboost" (!), Tokmoderaten om KRIKS och första mötet med Svd:s Sanna Rayman, Anti Avsan om sin medverkan, Som antyds i rubriken finns också "Hästen på plats".

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , ,