söndag 8 maj 2011

Därför skriver Svenska dagbladet om Juholt - inte om Reinfeldts tal

Några av Sveriges moderater har knappt hunnit hem från värmländska Karlstad förrän de nås av besked om en fortsatt tillbakagång för partiet och regeringsalliansen i SKOPs senaste mätning. Låt så vara att det samtliga allianspartier nu klarar riksdagsspärren. Men kristdemokraterna ligger precis på fyra procent och Centern knappt över. (4.3) Mätningen visar att skillnaderna mellan alliansen och - låt oss säga, " de rödgröna"- minskar. Socialdemokraterna nu inne i efterkrisuppbyggnad, noterar 30,4 procent.

Den här helgen har varit modert i den meningen att mediernas fokus har varit på partiets konferens, Sverigemötet, i Karlstad. Samtidigt frågar jag mig hur man ska se på läget. När jag slog upp morgontidningarna i morse var det förstås med en önskan att läsa deras bedömning av Reinfeldts tal på lördagen. Det kanske mest förvånande är att den egna tidningen, Svenska Dagbladet, inte alls har Sverigemötet som tema. I stället skriver man om Håkan Juholt, om Sahlin, om mp och om Ohly och om ruiner. Reinfeldt nämns knappast. I den andra stora morgontidningen här hos mig är bilden hämtat från Reinfeldts tal. Rubriken tangerar ett budskap som moderater borde fundera över. "Man är mätta". Eller nöjda. Eller kanske lite trötta på maktens vardagsarbete?  Men två tredjedelar av ledarstexten drar trots det iväg till annat och till oppositionen även i DN. Det verkar vara så idélöst i borgerligheten att ledarsidorna nu inte hittar ett uns av inspiration till sina dagliga texter.

Reinfeldts tal
går not inte till den politiska historien. Det finns en trötthetston i det. När Reinfeldt först slår fast politiskt att "alla har arbetsförmåga" men sedan flera minuter efter gör en markering att välfärden ska ha råd att ge stöd till den som inte har arbetsförmåga kvar så framtonar den tomma retoriken i sin nakenhet. Reinfeldt själv hålls borta från obekväma sanningar som andra moderater får bära och stå för, tex att sämre villkor för sjuka och arbetslösa behövs för att kunna betala för sänkta skatter. Därför står Reinfeldt för den politiska diagnosen till alla svenska sjuka: "Du kan arbeta".    

I övrigt ägnar Reinfeldt en stor del av talet till det som moderaternas valstrategi har pekat ut som viktigt. Partiet har inte, föga förvånande, fått tillräckligt med stöd hos välfärdsarbetande kvinnor. Detta, som också pekades på i moderaternas valanalys, trots att Reinfeldt "rest runt i Sverige". Det är därför som han i går talade om just kvinnor i välfärden. Att kunna räkna hem fler röster, kanske både i omvalet i västra Götaland/Örebro och i valet 2014.

"Full sysselsättning" tar sedan över och får sägas leda ligan på "ord- och begreppsstölder" som moderaterna ägnar sig åt. Talet i övrigt är en upprepning av "arbete - inte bidrag-retoriken" som ju på alla sätt är en retorisk fernissa som ska skymma den gamla "hederliga" moderata politiken. Och när    "Vi talar om fler jobb, inte fel jobb" så är det inte någon intern debatt om huruvuda Fas 3 är rätt eller fel, utan ytterligare retorik (prat) från moderatledarens sida som inte på en punkt närmar sig lösningar på massarbetslösheten.

Just därför
skriver nog inte Svenska dagbladets ledare om Reinfeldts tal. De vet väl som många andra att det bara är trista upprepningar av en retorik vi har hört förr. Visionerna för Sverige brister, Ambitionerna om att stoppa de växande klyftor mellan människor som vi nu ser är helt frånvarande. Det är trist valstrategi, trist kallhamrad politisk retorik utan kopplingar till värderingar och praktisk politik och det är säkert peppande på ett moderatmöte. För övriga är det väl som DN:s rubrik antyder ett alltför mätt, proppmätt, parti, som har träffats i Karlstad.

Mer: SvD, DN, AB ledare om motstånd, AB, Katrine Kielos om Reinfeldt och en apa,  SvD om jobb och fattigdoms-kampen, GP om dito, DN: "jobb och fattigdom".
Bloggar: Alltid rätt -alltid rött, Pierre  Ringborg, Mina moderata karameller. Kent Persson, Peter Högberg, Peter Johansson,, Martin Moberg, Johan Westerholm, Roger Jönsson,

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,