måndag 6 juni 2011

Reinfeldts regering är rökt?

Så vad skriver man om, ett första inlägg efter en rekordlång bloggvila? Uppslag till ämnen att skriva om eller kommentera saknas verkligen inte. Efter ett drygt två veckor frånvaro från bloggandet kommer en ny opinionsmätning från United Minds. Okey, tänker jag. Nu ska bloggen igång igen!

Blockmässigt tar nu det rödgröna ledningen med 46,8 procent, en ökning med 2,3. Det är miljöpartiet med nyvalda "rör" som lyfter, den här gången med 2,3. Möjligen hade en och annan befarat ett omvänt och negativt ras när populära språkrör som Maria Wetterstrand och Peter Eriksson hade lämnat. I själva verket tvärt om. För mitt eget parti med nyvald ledare ser det om inte succéartat ut så ändå ger läget hopp om framtiden. Just det kanske är ett av det viktiga som nu inte kommer att sägas: de som för bara ett halvår sedan försökte placera socialdemokratin i politikens arkiv fick gruvligt fel. Visst. Det återstår oerhört mycket av att formulera politiken inför kommande val. På en rad områden behövs mycket klarare ställingstaganden. Partiet som folkrörelse behöver lyftas. Men uträknat, igendammat och passé? Ja, sätt den stämpeln om det passar dina syften eller är din ärliga analys. Jag är helt övertygad om att du får fel.

Det har funnits tider då opinionsmätningar och sakkunniga har dragit stora växlar. Vid ett tillfälle förra mandatperioden skaffade sig statsvetaren Sören Holmberg ett citat som gjort för att bli omskriven för. "Den reinfeldtska regeringen" nu var rökta, menade Holmberg och vi vet alla hur felberäknat den prognosen var.

men...

I dagens mätning går inte bara moderaterna bakåt och återger (S) rollen som största parti.. Samtidigt placerar sig Kristdemokraterna under spärren och utanför riksdagen. Samtidigt ligger centern precis på gränsen till riksdagen. Alliansen är just en allians, om än med oerhört tungt moderat fokus. Men med två av fyra allianspartier utanför parlamentet ÄR Reinfeldt rökt som statsminister och då också som moderatledare. Det stundar spännande politiska tider även om det alltid finns anledning att komma ihåg att valdagen ännu är mycket långt bort.

Mer i: DN, SvD. GP. Exp., AB Lena Mellin,

Bloggat
: Länkar från Martin Moberg :Bloggat: Sebastian Stenholm om Juholt som är den tydligaste av partiledarna för tillfället, Peter Johansson om att Israel dödar demonstranter inne i Syrien, Alliansfritt Sverige om dumt eller pekpinne, Essbeck om några tankar i socialdemokratiska tidningar den 5 juni 2011, Kaj Raving om att Sverige intar en bottenplacering i Norden avseende förtroendet för välfärden, Tokmoderaten är av förklarliga skäl inte så glad idag,

Fler: Johan Westerholm om ledarskap,

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,