torsdag 5 maj 2011

Omvalet - ett livsviktigt vägval för vården

Omvalet i västra Götaland handlar verkligen inte bara om att korrigera utfallet på valdagen därför att något hundratal budröster bedömts fel. Det gäller ett vägval för politiken och det gäller vilken sjukvård och trafik som befolkningen i regionen ska få framöver. Just därför samlas väldigt många på plats för att medverka i valarbetet. Mycket står på spel, något som Anders Lindbergs  skriver om på Aftonbladets ledarsida.

Jag förstår att moderatledaren Reinfeldt inte vågar möta (S)-ledaren Håkan Juholt i debatt. Reinfeldt vet att det just i sjukvårdspolitiken finns ett starkt stöd för en välfärds- och vårdpolitik som har jämlik vård som utgångspunkt och som vågar ta ansvar för att vårdens resurser styrs efter behov. Till och med i det moderata "hjärtefästet" Stockholm där Filippa Reinfeldt styr vården, säger väljarna att förtroendet är större för (S) vårdpolitik. Det visade landstingets egen eftervalsanalys. Detta trots att det var borgerligheten som till slut vann också landstingsvalet. Väljarna önskar inte mer av ideologiska privatiseringar. Man vill ha kvalitet och det är ganska tydligt att man i eftervalsanalysen bedömer att landstinget är en trygg och bra (tryggare och bättre?) utförare med tanke på svaren.

Vårdval må kunna kritiseras i viktiga delar, som till exempel om ersättningssystem är korkade och om politiker vägrar ta ansvar för att vården finns i alla stadsdelar. Det är idag inte rätten att välja som är skiljelinjen. Det är vägran att ta ansvar för en styrning efter de behov som finns hos befolkningen som hotar och som väljarna måste få ta ställning till. Det är också en alltför het, borgerlig vilja att ställa upp på andra aktörers egenintressen av vården som ny marknad som måste kylas ner. Valet nu på söndag är synnerligen viktigt.

Mer:

- AB, skäl att rösta, Reinfeldt och Borg,.
- SvD; DN

Bloggar:
- Martin Moberg om en Reinfeldt som sviker.
- Johan Westerholm om solidaritet.
- Sebastian Stenholm om en tidnings funktion som reklamblad.
- Roger Jönsson om Fas 3
- Peter Johansson om Reinfeldts debattvägran
- Kristian Krassman om trovärdighet och Almega
- Åsa Westlund om fattigdomsbekämpning.

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,