måndag 20 augusti 2007

Valfriheten inte vårdens stora stridsfråga

Rätten att välja sin egen doktor eller vårdcentral har förvisso varit inskriven i vårdavtal ganska länge i Stockholms län. När nu det stora projektet om vårdval ska genomföras är det därför inte valfriheten som är kontroversiell. På samma sätt är det med privata alternativ. De finns och är en viktig del av sjukvården i länet. Inte heller det handlar meningsmotsätt-ningarna om. Ändå känns det som regionens politiska mark vibrerar ganska kraftigt i debattens spår. Den som vill analysera frågan gör därför klokt i att börja i Halland. Under tre år har "alliansen" i Hallans, med visst stöd av S, arbetat med att sjösätta vårdval från årskiftet i år. Det beskrivs i dag i DN, under politik special och ger några viktiga signaler till andra landsting. Lärdomar och kunskaper som är viktiga för patienterna. Något som den som vill göra samma sak har anledning att lära av. Som sagt en viktig reform. Men man ska komma ihåg att det där med att shoppa runt i vården inte är något som patienterna i stort är särskilt intresserade av. Knappt 10 procent har bytt doktor i Halland, efter reformen.

I Halland tycker de borgerliga att det är självklart att politiken måste avgöra var vårdens resurser behövs. Det är bra. Tyvärr blir det inte så i Stockholm. Där innebär borgarnas lite dumliberala hållning att vem som helst får göra vad som helst medan landstinget betalar. Ingen bedömning av behovet. Ingen analys om resurserna behövs bättre i någon annan del av länet. Och framför allt: ingen fördelning av vårdens resurser utifrån sociala faktorer, något som drabbar redan utsatta kommundelar och områden. Det som utmärker Stockholms i jämförelse med Halland är hur fullkomligt ointresserade borgarna i huvudstadsregionen är av att "tänka efter före", att bedöma effekter, att styra resurser efter behov. Det ska gå snabbt, göras nu, kunna bockas av - allt oavsett effekterna. Tillstånd att driva vård ges nu i blixtfart utan egentlig granskning av vårdgivarens möjligheter att klara uppdraget. "Blir det fel får patienten välja annat", är utgångspunkten.

Möjligen öppnar man inte ögonen förrän vårdcentraler börjar stänga igen, i brist på resurser. Det händer nog inte i starka moderatfästen, förvisso, men politiken på riksnivå borde ha lärt borgerligheten en rejäl läxa. Svenska folket ställer krav på rättvisa och jämlika villkor, inte minst i sjukvården. Den som går andra vägar har måhända den demokratiska rätten men lär tämligen snabbt förvisas från maktens korridorer.

1 kommentar:

TOMMY RYDFELDT sa...

Hej!

Roligt att du skriver om Vårdval Halland.

Några kommentarer.

Förslaget har faktiskt tagits i full enighet mellan alliansen+(s) och (mp). Bara (v) och pensionärspartiet sa nej. Så det är inte bara med "visst stöd" av (s) utan fullt stöd. Eller i fullt samarbete, är bättre ord.

Att snart 10% valt att byta vårdcentral är mer än vad jag trodde skulle hända. Det har tidigare varit möjligt i delar av Halland att välja vårdcentral, så nytt byte fanns det kanske inte så stort behov av.

Dessutom är Halland till vissa delar glesbyggd. Man måste förmodligen vara ganska missnöjd med sin gamla central om man väljer en annan central som ligger 4 mil bort.

Detta påverkar säkert.

En annan sak som inte uppmärksammats så mycket var de stora vårdbolagens tveksamhet att starta nya vårdcentraler. De är vana vid att vinna en entreprenad i en upphandling och därmed med automatik få ett distrikt av patienter och gå med vinst från dag ett.

I Vårdval Hallandsystemet så kan man starta men måste då få patienter att byta och måste erbjuda något, högre kvalité eller liknande, för att få dem intresserade. Man kan ju inte bara hoppas på att det finns missnöjda patienter hos landstingets centraler.

Det innebär att de förmodligen får driva centraler med förlust till att börja med och kanske får lägga ner om man misslyckas.

Egentligen inte konstigare än annan affärsverksamhet. Ta Aftonbladets Plus.se som exempel. Går med förlust men det tar man för att komma in på marknaden.

Men för de stora vårdbolagen var detta nytt och man tvekade.

Tommy Rydfeldt (fp)
Halland