söndag 19 augusti 2007

Ras i byggandet - åtgärd efterlyses!

Visst kan man drömma! Hade det fortsatt som före valet, hade jag nu förmodligen suttit på gamla samhällsbyggnadsdeppet och plitat på ett positivt pressmeddelande om "Byggandet når 40.000-nivå" eller något liknande. Men så blev som bekant inte verkligheten. I stället publicerar SCB det motsatta budskapet, för det första halvåret.
Under första halvåret påbörjades 12 300 lägenheter. Det är en minskning med 29 procent jämfört med samma tid förra året då 17 327 lägenheter påbörjades. Det är påbörjandet av lägenheter i flerbostadshus som har minskat. Minskningen beror främst på att de generella bostadssubventionerna avskaffats för bostadshus påbörjade efter 31 december 2006.
Regeringen bär ansvaret, helt och fullt. Gång på gång ger Odell beskedet att inget behöver göras för att stimulera bostadsbyggandet. Borttagna stöd ger bättre marknad, är beskedet. Stöd dras in, viktiga utredningar stoppas, reformer läggs på skräphögen alltmedan raderna av inte minst unga som vill ha bostad växer. Det måste onekligen understrykas att detta elände har presenterats före valet. Möjligen inte med den analys av effekterna som hade varit viktig. Det är nu historia. Beskeden om regeringen verkligen kommer att fortsätta sin icke-politik med havererad bostadsförsörjning för stora grupper som följd kräver åter svar från Mats Odell. Man KAN helt enkelt inte låta bli att göra något...Eller?

Intressant? Andra bloggar om: , , , ,

1 kommentar:

Anonym sa...

Alliansen är fantastisk! Tänk när min son ska flytta hemifrån och ska ställa sig i kö på typ 180000 människor som ska dela på typ 10 lägenheter i någon rutten förort för att alliansen sålt ut allt och det nybyggda har ingen människa med normal inkomst råd att bo!